Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 8 – 14 martie 2016. Friptură de porc cu sos de legume rețetă recomandată în regimul hiperproteic!

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 8 – 14 martie 2016. Friptură de porc cu sos de legume rețetă recomandată în regimul hiperproteic!

papa1Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia prezintă şi în această săptămână meniul pacienţilor internaţi în unitatea medicală din Alba Iulia. Mai jos puteți vedea meniul pentru cele trei mese principale ale zilei, stabilit pentru perioata 8-14 martie 2016. De asemenea, este prezentată și o rețetă ce poate fi încercată cu succes în mai multe regimuri alimentare. Friptura de porc cu sos de legume este  recomandată în regimul hiperproteic!

 

 

 TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)  PT.SAPTAMANA   08.03 –  14.03.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

08.03.2016

 

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,CARNAT-C

BR.TOP,CREMV-9a,10

CIORBA DE PASARE

C+8-SNITEL DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

9a+2b+10-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G:P.M.-SNITEL DE PUI , CARTOFI PRAJITI.SALATA

C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL

9a+2b+10-MACAROANE CU BR VACI

MIERCURI

09.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,OU-C

UNT,OU-9a,8 ,2b

CIORBA DE LEGUME

C+8- OSTROPEL  DE PUI CU MAMALIGUTA

9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA

C-MACAROANE CU BR.TELEMEA

9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

JOI

10.03.2016

FRANZELA,

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,2b

CIORBA DE PUI CU PASTE

C- CHIFTELUTE CU IAHNIE DE FASOLE USCATA

9a8,10,2b-GRATAR DE PUI ,PIREU SI CIUPERCI  SOTE

M.G.:P.M.- FICATEI  DE PUI CU PIREU.VARZA MURATA

C-MANCARE DE CUS CUS CU PIEPT DE PUI

9a,2b-FIDEA CU LAPTE . EUGENIA

VINERI

11.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,2b

CIORBA DE CARTOFI

C+8- GRATAR DE PUI SI GARNITURA DE OREZ

9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ

M.G.:P.M.-FR.PULPE .GARNITURA DE ORZ.CIUPERCI  SOTE

C-MANCARE DE MAZARE CU MEZEL

9a,10- CIULAMA DE PUI CU PASTE

SAMBATA

12.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,VIRSLI-C

BR.TOP,CREMV-9a,8

 

SUPA CU FIDEA

C+8- FRIPTURA DE PORC   CU MANCARE DE VARZA

9a,10,2b-FRIPTURA DE VITA CU PIREU SI LEG.MEXICNE

M.G.:P.M.-FRIPT. DE PORC CU PIREU SI LEG. MEXICANE

C-UNT,IAURT,OU,BISC.CREMA,MAR

9a,2b,-UNT,IAURT,OU,BISC.CREMA,MAR

DUMINICA

13.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,2b

CIORBA  TARANEASCA

C+8- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS

9a,10,2b- PIEPT DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:P.M.-GRATAR  PUI,  CUS-CUS .MAZARE BOABE

C-BR.TOPITA,CONS.PESTE,NAPOLIT

9a,2b-BR.TOPITA,POLONEZ,NAPOLIT

LUNI

14.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,PARIZER-C

BR.TOP,PARIZER-9a,2b

CIORBA  ARDELENEASCA

C+8 –RULADA DE PUI CU SOS  DE ROSII PASTE FAINOASE

9a,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU PIREU DE CARTOFI

M.G.:PM- FRIPT.DE PULPE ,PIREU DE CARTOFI.SALATA

C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT

9a,2b-GRIS CU LAPTE SI SIROP

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.    INT: As. MIHACEA  SIMONA

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Friptură de porc cu sos de legume

Ingrediente:

– carne de porc  100 g

– morcovi   30 g

– ceapă   20 g

– ţelină     10 g

– pătrunjel   10 g

– ardei    5 g

– ulei        5 g

– bulion

– sare, piper, vegeta, foi dafin

– condimente (busuioc, coriandru, oregano)

– usturoi

 Mod de preparare:

Carnea se spala bine, se ţine în apă rece, apoi se condimentează. Separat se pune uleiul la foc şi se adaugă carnea, lasându-se la înăbuşit. După ce carnea se înăbuşeşte, se adaugă legumele, se mai lasă câteva clocote şi se pune puţină apă. Se introduce vasul în cuptorul încins. Când acestea sunt fierte, astfel încât pot fi străpunse uşor cu furculiţa, se opreşte focul. Carnea se scoate din vas şi legumele se pisează, astfel se obţine un sos gustos din legume, care se potriveşte de sare, piper, vegeta după gust. Acesta se pune peste carne.

Opţional: carnea se găteşte bucată întreagă (0.5 kg-1 kg). Dupa ce aceasta este fiartă, se porţionează şi se pune sosul.

Aceasta este indicat în regim de diabet (fără coplicaţii), comun, ars, hiperproteic.La bolnavii cu sondă nazo-gastrică (fără alte complicaţii), friptura se mixeaza şi poate fi administrată pe sondă.

„NU EXISTĂ DRAGOSTE MAI SINCERĂ CA DRAGOSTEA PENTRU MÂNCARE!”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.