Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia prezintă şi în această săptămână meniul pacienţilor internaţi în unitatea medicală din Alba Iulia. Mai jos puteți vedea meniul pentru cele trei mese principale ale zilei, stabilit pentru perioata 8-14 martie 2016. De asemenea, este prezentată și o rețetă ce poate fi încercată cu succes în mai multe regimuri alimentare. Friptura de porc cu sos de legume este recomandată în regimul hiperproteic!
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA) PT.SAPTAMANA 08.03 – 14.03.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
08.03.2016
|
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,CREMV-9a,10 |
CIORBA DE PASARE
C+8-SNITEL DE PUI CU PIREU DE CARTOFI 9a+2b+10-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G:P.M.-SNITEL DE PUI , CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL
9a+2b+10-MACAROANE CU BR VACI |
MIERCURI
09.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8 ,2b |
CIORBA DE LEGUME
C+8- OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA |
C-MACAROANE CU BR.TELEMEA
9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR |
JOI
10.03.2016 |
FRANZELA,
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,2b |
CIORBA DE PUI CU PASTE
C- CHIFTELUTE CU IAHNIE DE FASOLE USCATA 9a8,10,2b-GRATAR DE PUI ,PIREU SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.- FICATEI DE PUI CU PIREU.VARZA MURATA |
C-MANCARE DE CUS CUS CU PIEPT DE PUI
9a,2b-FIDEA CU LAPTE . EUGENIA |
VINERI
11.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,2b |
CIORBA DE CARTOFI
C+8- GRATAR DE PUI SI GARNITURA DE OREZ 9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M.-FR.PULPE .GARNITURA DE ORZ.CIUPERCI SOTE |
C-MANCARE DE MAZARE CU MEZEL
9a,10- CIULAMA DE PUI CU PASTE |
SAMBATA
12.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMV-9a,8
|
SUPA CU FIDEA
C+8- FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA 9a,10,2b-FRIPTURA DE VITA CU PIREU SI LEG.MEXICNE M.G.:P.M.-FRIPT. DE PORC CU PIREU SI LEG. MEXICANE |
C-UNT,IAURT,OU,BISC.CREMA,MAR
9a,2b,-UNT,IAURT,OU,BISC.CREMA,MAR |
DUMINICA
13.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b |
CIORBA TARANEASCA
C+8- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b- PIEPT DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.-GRATAR PUI, CUS-CUS .MAZARE BOABE |
C-BR.TOPITA,CONS.PESTE,NAPOLIT
9a,2b-BR.TOPITA,POLONEZ,NAPOLIT |
LUNI
14.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,2b |
CIORBA ARDELENEASCA
C+8 –RULADA DE PUI CU SOS DE ROSII PASTE FAINOASE 9a,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU PIREU DE CARTOFI M.G.:PM- FRIPT.DE PULPE ,PIREU DE CARTOFI.SALATA |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT
9a,2b-GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Friptură de porc cu sos de legume
Ingrediente:
– carne de porc 100 g
– morcovi 30 g
– ceapă 20 g
– ţelină 10 g
– pătrunjel 10 g
– ardei 5 g
– ulei 5 g
– bulion
– sare, piper, vegeta, foi dafin
– condimente (busuioc, coriandru, oregano)
– usturoi
Mod de preparare:
Carnea se spala bine, se ţine în apă rece, apoi se condimentează. Separat se pune uleiul la foc şi se adaugă carnea, lasându-se la înăbuşit. După ce carnea se înăbuşeşte, se adaugă legumele, se mai lasă câteva clocote şi se pune puţină apă. Se introduce vasul în cuptorul încins. Când acestea sunt fierte, astfel încât pot fi străpunse uşor cu furculiţa, se opreşte focul. Carnea se scoate din vas şi legumele se pisează, astfel se obţine un sos gustos din legume, care se potriveşte de sare, piper, vegeta după gust. Acesta se pune peste carne.
Opţional: carnea se găteşte bucată întreagă (0.5 kg-1 kg). Dupa ce aceasta este fiartă, se porţionează şi se pune sosul.
Aceasta este indicat în regim de diabet (fără coplicaţii), comun, ars, hiperproteic.La bolnavii cu sondă nazo-gastrică (fără alte complicaţii), friptura se mixeaza şi poate fi administrată pe sondă.
„NU EXISTĂ DRAGOSTE MAI SINCERĂ CA DRAGOSTEA PENTRU MÂNCARE!”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.