Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 3 – 9 mai 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: supă de roșii cu pastă, recomandată pentru persoanele anemice.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 03.05 -09.05.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
03.05.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C,8-GRATAR DE PUI SI OREZ 9a,2b,10-CHITELUTE DIETETICE DE PUI CU PIURE M.G.:P.M.-GR. PUI CU PIURE SI CIUPERCI SOTE |
C,9a,10,8-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA |
MIERCURI
04.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,CREMVR-C UNT,CREMVR-9a ,4a UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA TARANESCA
C,8-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS 9a,10-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS M.G.:P.M-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS.SALATA VAR |
C-MANCARE DE CARTOFI CU FASOLE SI PIEPT DE PUI
9a,2b- GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI |
JOI
05.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 UNT,BR.VACI-10 |
C,8-CIORBA DE VARZA
9a,10-CIORBA DE CARTOFI C,8,9a,10,2b-TOCANITA DE PUI SI PASTE FAINOASE M.G.:P.M.-TOCANITA FICAT CU PIURE.SALATA V |
C, 9a-OU,UNT,BR.TOPITA,
IAURT,EUGENIA |
VINERI
06.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a UNT,GEM-10 |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA DE PUI SI RIZI-BIZI 8,9a,10,4a-PIEPT PUI SI CART. CU ROZM. LA CUPTOR M.G.:P.M.-GRATAR PUI CU OREZ SI MAZARE SOTE |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT
9a,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI |
SAMBATA
07.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZ-9a,4a UNT, CASCAVAL-10 |
CIORBA CU FULGI DE OU SI PASTE
C-TOCHITURA DE PORC SI CARTOFI NATUR 8,10,9a-FRIPTURA DE PUI SI GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M.-TOCHITURA PORC CART. NAT. SALATA V |
C-PATEU,UNT,NAPOLITANE
9a-CREMVRUSTI,UNT, NAPOLITANE |
DUMINICA
08.05.2016 |
FRANZELA,
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b,10 CACAO CU LAPTE |
CIORBA DE PASARE
C-CHIFTELUTE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE F 8,9a,4a,10-GR. PUI CU PIURE SI LEG. MEXICANE M.G.:P.M.-GR. PUI CU PIURE SI LEGUME MEXIC. |
C-CONS.TON SOS, BR.TOPITA
IAURT 9a-POLONEZ,BR.TOPITA, IAURT |
LUNI
09.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C,8-CIULAMA DE PUI CU MAZARE BOABE 9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI M.G.:P.M.-CASCAVAL PANE CU PIURE.SALATA V. |
C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA
9a,10- BUDINCA DE CUS-CUS CU BRANZA DE VACI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
SUPĂ DE ROȘII CU PASTE
Ingrediente:
– morcovi 60 g
– ceapă 5 g
– țelină (rădăcină) 10 g
– pătrunjel verde 10 g
– păstârnac (rădăcină) 10 g
– ardei 5 g
– paste făinoase 15 g
– ulei 3 ml
– oase ciorbă (carne) 20-40 g
– bulion 30-50 g
– sare, vegeta, condimente (leuștean, tarhon, pătrunjel, țelină
Mod de preparere:
Se pun la fiert oasele (carnea) în apă rece cu puțină sare. Se înlătură spuma, apoi se adaugă zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe. Când zarzavatul este fiert, se adaugă pastele, apoi, după ce s-au fiert pastele al dente, se adaugă bulionul. După două-trei clocote, se oprește focul. Se drege după gust cu vegeta, sare și condimente.
Aceasta este indicată în regim de comun, ars, hiperproteic, diabet (fără complicații; atenție la hidrații de carbon), cardiac, sondă nazo-gastrică (se pasirează), anemie.
„GASTRONOMIA ESTE ARTA DE A FOLOSI HRANA PENTRU A CREA FERICIREA”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.