Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 3 – 9 mai 2016. Rețeta săptămânii este: supă de roșii cu pastă, recomandată pentru persoanele anemice

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 3 – 9 mai 2016.  Rețeta săptămânii este: supă de roșii cu pastă, recomandată pentru persoanele anemice

supaMeniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 3 – 9 mai 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: supă de roșii cu pastă, recomandată pentru persoanele anemice.

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA  03.05 -09.05.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

03.05.2016

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,8

UNT,OU-10

SUPA DE ROSII CU PASTE

C,8-GRATAR DE PUI SI OREZ

9a,2b,10-CHITELUTE  DIETETICE DE  PUI CU  PIURE

M.G.:P.M.-GR. PUI CU PIURE SI CIUPERCI SOTE

C,9a,10,8-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA
MIERCURI

04.05.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,CREMVR-C

UNT,CREMVR-9a ,4a

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA TARANESCA

C,8-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS

9a,10-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS

M.G.:P.M-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS.SALATA VAR

C-MANCARE DE CARTOFI CU FASOLE  SI PIEPT DE PUI

9a,2b- GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI

JOI

05.05.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,POLONEZ-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8

UNT,BR.VACI-10

C,8-CIORBA  DE VARZA

9a,10-CIORBA DE CARTOFI

C,8,9a,10,2b-TOCANITA DE PUI SI PASTE FAINOASE

M.G.:P.M.-TOCANITA FICAT CU PIURE.SALATA V

C, 9a-OU,UNT,BR.TOPITA,

IAURT,EUGENIA

VINERI

06.05.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,4a

UNT,GEM-10

SUPA CU FIDEA

C-FRIPTURA DE PUI SI RIZI-BIZI

8,9a,10,4a-PIEPT PUI SI CART. CU ROZM. LA CUPTOR

M.G.:P.M.-GRATAR  PUI CU OREZ SI MAZARE SOTE

C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT

9a,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

SAMBATA

07.05.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZ-9a,4a

UNT, CASCAVAL-10

CIORBA CU FULGI DE OU SI PASTE

C-TOCHITURA DE PORC SI CARTOFI NATUR

8,10,9a-FRIPTURA DE  PUI SI GARNITURA DE OREZ

M.G.:P.M.-TOCHITURA PORC CART. NAT. SALATA V

C-PATEU,UNT,NAPOLITANE

9a-CREMVRUSTI,UNT,

NAPOLITANE

DUMINICA

08.05.2016

FRANZELA,

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,2b,10

CACAO CU LAPTE

CIORBA DE PASARE

C-CHIFTELUTE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE F

8,9a,4a,10-GR. PUI CU PIURE SI LEG. MEXICANE

M.G.:P.M.-GR. PUI CU  PIURE SI LEGUME MEXIC.

C-CONS.TON SOS, BR.TOPITA

IAURT

9a-POLONEZ,BR.TOPITA,

IAURT

LUNI

09.05.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,8

UNT,OU-10

SUPA CU FIDEA

C,8-CIULAMA DE PUI CU MAZARE BOABE

9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI

M.G.:P.M.-CASCAVAL PANE CU PIURE.SALATA V.

C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA

9a,10- BUDINCA DE CUS-CUS CU BRANZA DE VACI

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.    INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

 

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

 

SUPĂ DE ROȘII CU PASTE

Ingrediente:

– morcovi                             60 g

– ceapă                                  5 g

– țelină (rădăcină)                10 g

– pătrunjel verde                  10 g

– păstârnac (rădăcină)         10 g

– ardei                                    5 g

– paste făinoase                   15 g

– ulei                                     3 ml

– oase ciorbă (carne)      20-40 g

– bulion                           30-50 g

– sare, vegeta, condimente (leuștean, tarhon, pătrunjel, țelină

Mod de preparere:

Se pun la fiert oasele (carnea) în apă rece cu puțină sare. Se înlătură spuma, apoi se adaugă zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe. Când zarzavatul este fiert, se adaugă pastele, apoi, după ce s-au fiert pastele al dente, se adaugă bulionul. După două-trei clocote, se oprește focul. Se drege după gust cu vegeta, sare și condimente.

Aceasta este indicată în regim de comun, ars, hiperproteic, diabet (fără complicații; atenție la hidrații de carbon), cardiac, sondă nazo-gastrică (se pasirează), anemie.

„GASTRONOMIA ESTE ARTA DE A FOLOSI HRANA PENTRU A CREA FERICIREA”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.