Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, în perioada 28 iunie – 4 iulie 2016, este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: gris cu lapte şi sirop, un desert recomandat şi pentru pacienţii cu regim hiposodat.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 28.06 -04.07.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
28.06.2016 |
FRANZELA
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 UNT,MIERE-10 CACAO CU LAPTE |
CIORBA DE MAZARE CU OREZ
C-FRIPTURA DE PORC SI OREZ 8,9a,2b,10-PIEPT DE PUI LA CUPTOR SI PIURE M.G.:P.M.-FR.PORC CU PIURE. SALATA LEGUME |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a,10-MACAROANE CU BRANZA DE VACI |
MIERCURI
29.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,CASCAVAL-C UNT,CASCAVAL-9a ,4a UNT,CASCAVAL-10 |
C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI
8,9a,10-CIORBA DE LEGUME C,8,9a,10-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M-FICAT LA CUPTOR CART. PR.SALATA CAS |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNE DE PORC
9a,2b- TOCANITA DE CARTOFI CU POLONEZ |
JOI
30.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C-ARDEI UMPLUT SI SOS DE ROSII 8,9a,10,2b-GR. PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE M.G.:P.M.-ARDEI UMPLUT SOS DE ROSII SI PIURE |
C-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI
9a-GRIS CU LAPTE SI SIROP |
VINERI
01.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,4a UNT,MIERE-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-OSTROPEL DE PORC SI MAMALIGUTA 8,9a,10,4a-TOCANITA DE VITA CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.-OSTROPEL DE PORC SI MAMALIGUTA |
C-CARTOFI TARANESTI.
SALATA DE VARZA 9a,2b-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI |
SAMBATA
02.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CREMVR-C BR.TOP,CREMVR-9a,4a UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA DE PASARE
C-CHIFT. PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F. 8,10,9a-FR. PUI CART. NATUR SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.-CHIFT. PORC CU SOS DE ROSII SI PIURE |
C-CONS. TON SOS,UNT,IAURT
9a-UNT,BR.TOPITA,IAURT, BISC. CREMA,MAR |
DUMINICA
03.07.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,2b UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C,8-GR. PUI CU OREZ SI MAZARE BOABE SOTE 9a,4a,10-CHIFT. DIET. PUI SI CUS-CUS CU LEG. MEX. M.G.:P.M.-GR. DE PUI CU OREZ SI MAZARE BOABE |
C-CARNAT,BR.TOPITA,
NAPOLITANE 9a-POLONEZ,BR.TOPITA, NAPOLITANE |
LUNI
04.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a UNT,GEM-10 |
CIORBA DE PASTE
C,8-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI AURII 9a,10-FRIPTURA DE PUI SI GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M.-FR.PUI CARTOFI AURII. SALATA VARZA |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL
9a,10- BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA ,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Gris cu lapte şi sirop
Ingrediente:
– gris 50 g
– lapte 250 ml
– zahar 15 g
– vanilie, sare
– sirop 40 ml
Mod de preparare:
Într-un vas se pune laptele la foc cu puţină sare, iar când acesta clocoteşte se adaugă grisul în ploaie amestecând continuu, zaharul şi vanilia. Când grisul este fiert se opreşte focul. Se serveşte cu sirop de fructe.
Acesta este indicat în regim hepatic, cardiac, ulcer (făra sirop în perioada de criza), cardiac, hiposodat, comun, stomac operat, colecist operat, lăuze, ars.
” ÎN LAPTE SE ADUNĂ PARCă TOATA ÎNŢELEPCIUNEA NATURII.”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.