Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: supa cu fidea şi carne de vită recomandată în regimul dietetic.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 26.07 -01.08.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
26.07.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-FRIPTURA DE PORC SI OREZ 8,9a,2b,10-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS M.G.:P.M.-FR. PORC SI OREZ. SALATA LEGUME |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI |
MIERCURI
27.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CREMV-C BR.TOP,CREMV-9a ,4a UNT,BR.VACI-10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C,8-FR. PUI CART. NATUR SI MAZARE BOABE 9a,10-FR. PUI SI OREZ CU LEGUME MEXICANE M.G.:P.M-FR. PUI CART. NATUR CU MAZARE B. |
C-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA
9a,2b- CIULAMA DE VITA SI MAMALIGUTA |
JOI
28.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,CARNAT-C UNT,POLON-9a,8 UNT, CASCAVAL-10 |
SUPA CU FIDEA
C,8-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS 9a,10,2b-TOCANITA DE PUI SI PASTE FAINOASE M.G.:P.M.-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS. SALATA V. |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
VINERI
29.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a
|
CIORBA DE PASARE
C,8-GRATAR DE PUI SI MANCARE DE VARZA 9a,10,4a-FRIPTURA DE VITA SI PIURE DE CARTOFI M.G.:P.M.-GR. PUI PIURE SI MANCARE DE VARZA |
C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA
9a,2b-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
SAMBATA
30.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,4a UNT,OU-10 |
CIORBA DE CARTOFI
C-CHIFTELUTE DE PORC SI IAHNIE DE FASOLE 8,10,9a-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M.-CHIFT.PORC SI IAHNIE. SALATA LEG |
C-VIRSLI,UNT,IAURT
9a-CREMVR,UNT,IAURT |
DUMINICA
31.07.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,PARIZER-C UNT,PARIZER-9a,2b UNT,BR.VACI-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-ARDEI UMPLUT SI SOS DE ROSII 8,9a,4a,10-CHIF.DIET CU OREZ SI LEG. MEXICANE M.G.:P.M.-ARDEI UMPLUT SOS SI PIURE |
C-CONS.TON,BR.TOPITA,
BISCUITI CU CREMA 9a-UNT,BR.TOPITA,IAURT, BISCUITI CREMA,MAR |
LUNI
01.08.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a UNT,MIERE-10 |
C,8-CIORBA DE FASOLE VERDE
9a,10-CIORBA DE CARTOFI C,8,9a,10-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT
9a,10- PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Reţeta săptămânii: Supă cu fidea şi carne de vită
Ingrediente pentru o porţie:
– morcovi 50g
– albitură (ţelină, pătrânjel, păstârnac) 20g
– ceapă 2g
– carne de vită (pui sau curcan) 40g
– fidea 15g
– verdeaţă proaspătă (funze de pătrânjel sau ţelină)
– sare, vegeta cu puţină sare
Mod de preparare
Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert cu apă rece. După ce fierb legumele se adaugă fideaua. Se potriveşte după gust şi în funcţie de regimul alimentar impus. Se serveşte caldă!
Supa cu fidea este recomandată în toate tipurile de regim alimentar, cu mici excepţii. În colită trebuie evitată fideaua!
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.