Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: mâncare de varză cu cârnaţ, o rețetă ce se poate regăsi și în regimul persoanelor care suferă de diabet.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 24.05 -30.05.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
24.05.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,POLON-C BR.TOP,POLON-9a,8 UNT,CASCAVAL-10 |
SUPA CU FULGI DE OU SI OREZ
C-CHIFTELUTE PORC SI FASOLE BATUTA.SALATA 8,9a,2b,10-FR. PUI CART. NATUR SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.-CHIFT. PORC FASOLE BATUTA.SALATA V |
C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI
9a,10-BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI |
MIERCURI
25.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU.-9a ,4a UNT,OU-10 |
CIORBA DE PASARE
C,8-SNITEL DE PUI SI PIURE DE CARTOFI 9a,10-FRIPTURA DE VITA SI GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M-SNITEL PUI CU PIURE.SALATA VARZA |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT
9a,2b- GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI |
JOI
26.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMV-9a,8
|
C-CIORBA DE VARZA
9a,10,8-CIORBA DE CARTOFI C,8,9a,10,2b-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a-PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME |
VINERI
27.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a UNT,GEM-10 |
SUPA DE ROSII SI OREZ
C,8-GRATAR DE PUI SI CARTOFI RANTALITI 9a,10,4a-CHIFT.DIETETICE DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M.-FICAT LA CUPTOR CART. RANT.SALATA |
C-GHIVECI DE LEGUME SI SALAM
9a,2b-CIULAMA PUI CU CIUPERCI |
SAMBATA
28.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,4a UNT,BR.VACI-10 |
CIORBA DE MAZARE SI OREZ
C-FRIPTURA DE PORC SI CUS-CUS 8,10,9a-FRIPTURA DE PUI SI PIURE M.G.:P.M.-FRIPTURA PORC PIURE SI LEGUME MEX. |
C,9a-OU,UNT,BR.TOPITA
IAURT,BISCUITI CU CREMA |
DUMINICA
29.05.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b UNT,MIERE-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-FR. VITA CU OREZ SI CIUPERCI SOTE 8,9a,4a,10-FR. VITA CU OREZ SI LEG. MEXICANE M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU OREZ SI CIUPERCI SOTE |
C-PATEU,BR.TOPITA,
EUGENIA 9a-CREMVRUSTI,BR.TOPITA, EUGENIA |
LUNI
30.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,POLON-C BR.TOP,POLON-9a UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA DE PASTE
C,8-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI AURII 9a,10-PIEPT PUI SI CUS-CUS CU CIUPERCI M.G.:P.M.-ESCALOP PUI SOS SMANT. CART. AURII |
C-CIULAMA PUI CU MAZARE BOABE
9a,10- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Mâncare de varză cu cârnaț
Ingrediente:
– varză 450 g
– cârnaț 60 g
– ulei 10 ml
– ceapă 20 g
– ardei 10 g
– bulion (roșii) 20-30 g
– cimbru, mărar
– sare, piper, vegeta, boia
Mod de preparare:
Varza se curăță, se spală și se taie julien. Separat, se pune uleiul la foc, apoi se adaugă legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe, se lasă la înăbușit și se adaugă cârnațul tăiat. După ce legumele s-au înăbușit, se adaugă varza tăiată și puțină apă. Când varza este fiartă, se adaugă bulionul și restul de condimente, se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, vegeta, piper după gust. Aceasta este indicată în regim de diabet (fără complicații), ars, hiperproteic, comun.
”PROPRIA PIRAMIDĂ ALIMENTARĂ ESTE DOVADA CUMPĂRĂRII NĂSCUTE DIN ÎNȚELEPCIUNE ȘI CULTURĂ NUTRIȚIONALĂ”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.