Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia și în această săptămână de un regim alimentar echilibrat. Mai jos puteți găsi și tabelul cu meniul. De asemenea, veţi găsi mai jos şi o reţetă recomandată pentru pacienţi: ciorbă de mazăre cu orez.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI PT.SAPTAMANA 23.02 -29.02.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
23.02.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA DE PORC SI PIURE DE CARTOFI 9a,2b,10,8-FRIPTURA PUI SI GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M.-FR.PORC SI OREZ CU MAZARE BOABE |
C-BUDINCA DE OREZ CU MAR
9a,10-MANCARE DE CUS-CUS SI CARTOFI CU PIEPT PUI |
MIERCURI
24.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CARNATC BR.TOP,CREMV-9a ,8 UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA TARANEASCA
C,8-SNITEL DE PUI SI MANCARE DE VARZA 9a,10-PIEPT DE PUI LA CUPTOR SI CUS-CUS M.G.:P.M-SNITEL PUI, PIURE SI MANCARE VARZA |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,2b- BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI |
JOI
25.02.2016 |
FRANZELA
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 CACAO CU LAPTE |
SUPA CU FULGI DE OU SI CARTOFI
C,8-OSTROPEL DE PUI SI MAMALIGUTA 9a,10,2b-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-FICAT PUI CARTOFI PAI, CIUPERCI SOTE |
C-CARTOFI TARANESTI
9a-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
VINERI
26.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,4a UNT,BR.VACI-10 |
CIORBA DE PASARE
C,8-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS 9a,10,4a-CHIFTELUTE DE PUI SI PIURE DE CARTOFI M.G.:P.M.-GR.PUI SI CUS-CUS CU LEG. MEXICANE |
C-MANCARE DE MAZARE SI CARNE DE PORC
9a,2b-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTE |
SAMBATA
27.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,4a UNT,MIERE-10 |
C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI
8,10,9a-CIORBA DE CARTOFI C,8,10,9a-FRIPTURA DE PUI SI OREZ M.G.:P.M.-FICAT DE PUI CU PIURE. VARZA MURATA |
C-CONS.TON SOS,BR.TOPITA
NAPOLITANE 9a-POLONEZ,BR.TOPITA, NAPOLITANE |
DUMINICA
28.02.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,2b UNT,OU-10 |
CIORBA A LA GREC
C-CHIFTELUTE DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE 8,9a,4a,10-FR. VITA CART. NATUR SI LEG.MEXICANE M.G.:P.M.-CHIFT.PORC CU SOS DE ROSII,CART.NAT. |
C-PATEU,UNT,IAURT
9a-CREMVRUSTI,UNT,IAURT |
LUNI
29.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,VIRSLI-C UNT,POLONEZ-9a,8 UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA DE MAZARE CU OREZ
C,8-SNITEL DE PUI SI FASOLE VERDE 9a,10-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M.-SNITEL DE PUI SI PIURE CU FASOLE V. |
C-MUSACA DE CARTOFI
9a,10- PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Ciorbă de mazăre cu orez
Ingrediente:
– oase ciorba (carne) 10-20 g
– morcovi 50 g
– pătrunjel 5 g
– păstârnac 5 g
– ţelină 5 g
– ceapă 5 g
– ardei 3 g
– ulei 3 ml
– mazăre boabe (din conservă) 15-20 g
– orez 5 g
– ou 1/4 buc
– smântână 5g
– lapte 5-10 ml
– sare, vegeta (cu puţină sare)
– verdeaţă (mărar, patrunjel …)
– oţet (lămâie)
Mod de preparare:
Carnea (oasele) se pune la fiert în apă rece cu puţină sare, se înlătură spuma, apoi se adaugă zarzavatul curăţat, spălat şi tăiat cuburi. Separat se căleşte în ulei puţin morcov, pentru a da ciorbei un aspect plăcut. Când zarzavatul este fiert, se adaugă orezul care a fost fiert separat şi clătit cu apă rece şi mazărea boabe (din conservă). După 2-3 clocote, se opreşte focul. Separat se bate oul (gălbenuşul) cu smântâna şi laptele, se diluează treptat cu câte un pic de zeamă, apoi se adaugă peste ciorbă. Se drege după gust cu sare, vegeta, verdeaţă şi oţet (lămâie).
Această ciorbă este indicată în regim de comun, hiposodat, desodat (atenţie la sare), ulcer (în perioada de criză fără mazăre), hepatic, diabet (atenţie la hidratii de carbon), hiperproteic, ars.
„SĂNĂTATEA ÎNCEPE DIN FARFURIE”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.