Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: tocăniță de pulpe pui, un preparat indicata în regimul pentru pacienții cu afecțiuni cardiace.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA) PT.SAPTAMANA 21.06 -27.06.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
21.06.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-CHIFTELUTE DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE 8,9a,2b,10-GR. PUI CUS-CUS SI CIUPERCI SCAZUTE M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS.SALATA LEG |
C-CARTOFI TARANESTI.
SALATA DE VARZA 9a,10-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA |
MIERCURI
22.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CREMV-C BR.TOP,CREMV-9a ,4a UNT,BR.VACI-10 |
CIORBA DE CARTOFI
C-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA 8,9a,10-TOCANITA DE VITA SI MAMALIGUTA M.G.:P.M-CASCAVAL PANE CART. PRAJITI.SALATA |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,2b- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
JOI
23.06.2016 |
FRANZELA,
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 CACAO CU LAPTE |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA DE PORC SI FASOLE BATUTA 8,9a,10,2b-FRIPTURA PUI SI CARTOFI RANTALITI M.G.:P.M.-FR. PORC FASOLE BATUTA.SALATA CAST |
C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI
9a-MACAROANE CU BRANZA DE VACI |
VINERI
24.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,4a UNT,OU-10 |
CIORBA DE PASTE
C+8-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI AURII 9a,10,4a-PIEPT DE PUI LA CUPTOR SI OREZ M.G.:P.M.-FICAT LA CUPTOR CAT. AURII.SALATA V |
C-MANCARE DE MAZARE CU CARNE DE PORC
9a,2b-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI |
SAMBATA
25.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,4a UNT,MIERE-10 |
SUPA CU FULGI DE OU SI OREZ
C-GRATAR DE PUI SI MANCARE DE VARZA 8,10,9a-CHIFTELUTE DIETETICE DE PUI SI PIURE M.G.:P.M.-GR. PUI PIURE SI MANCARE DE VARZA |
C-PATEU,BR.TOPITA,
BISCUITI 9a-POLONEZ,BR.TOPITA BISCUITI |
DUMINICA
26.06.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMV-9a,2b UNT,CASCAVAL-10 |
C,8-CIORBA DE VARZA
9a,10-CIORBA DE CARTOFI C,8,9a,4a,10-FR.VITA SI CUS-CUS CU CIUPERCI M.G.:P.M.-SNITEL PUI SI CUS-CUS. SALATA LEG. |
C,9a-OU,UNT,BR.TOPITA,IAURT,EUGENIA |
LUNI
27.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a UNT,GEM-10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C,8-SNITEL DE PUI SI PIURE DE CARTOFI 9a,10-FR. PUI SI RIZI-BIZI M.G.:P.M.-SNITEL DE PUI PIURE SI MAZARE SOTE |
C-GHIVECI DE LEGUME CU MEZEL
9a,10- PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Tocăniță de pulpe pui
Ingrediente:
– pulpe de pui 130-150 g
– ceapă 25 g
– ardei 5 g
– morcovi 20 g
– ulei 10 ml
– faină albă 5-10g
– boia
– sare, piper, vegeta
– verdeață (pătrunjel, telină …)
– usturoi (opțional)
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se pune peste apă clocotită, se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat, se pune uleiul la foc, iar când acesta este încins se adaugă carnea. După ce carnea se înăbușește, se adaugă boiaua și legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă. Separat, se pregătește chelmul (făina se dizolvă cu apă) și se pune peste carne când aceasta este fiartă, apoi se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, vegeta, verdeață și restul condimentelor după gust.
Aceasta este indicata in regim cardiac, comun, diabet, hiposodat, hiperproteic, ars, renal, hepatic.
” SÂ CUMPĂRĂM DIN FÎLTRUL CUNOȘTINȚELOR, ȘÎ NU PRÎN ÎPULSUL RECLAMELOR! ”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.