Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 19 – 25 aprilie 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: chifteluţe dietetice de pui, recomandate în meniul pacienţilor cu diabet.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 19.04 -25.04.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
19.04.2016 |
FRANZELA,CACAO
UNT,VIRSLI-C UNT,CREMV-9a,8 UNT,MIERE-10 |
CIORBA DE PASTE
C-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI AURII 9a,2b,10,8-FRIPTURA DE VITA SI OREZ M.G.:P.M.-CASCAV. PANE CARTOFI AURII.SALATA |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,10-TOCANITA DE CARTOFI CU POLONEZ |
MIERCURI
20.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU.-9a ,4a UNT,OU-10 |
CIORBA DE CARTOFI
C,8-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS 9a,10-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M-GR. PUI SI CUS-CUS CU MAZARE BOABE |
C-MANCARE DE MAZARE BOABE SI CARNE DE PORC
9a,2b- CIULAMA DE PUI SI PASTE FAINOASE |
JOI
21.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,SALAM-C UNT,PARIZER-9a,8 UNT,BR.VACI-10 |
SUPA CU FIDEA
C,8-SNITEL PUI SI MANCARE DE VARZA 9a,10,2b-CHIFTELUTE DIETETICE DE PUI SI PIURE M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU PIURE SI MANCARE DE V. |
C-MACAROANE CU TELEMEA
9a-BUDINCA DE OREZ CU MAR |
VINERI
22.04.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a UNT,GEM-10 |
CIORBA DE PASARE
C-CHIFTELUTE DE PORC SI IAHNIE DE FASOLE 8,9a,10,4a-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI M.G.:P.M.-CHIFT. PORC SI IAHNIE. SALATA VARZA |
C-TOCANITA DE CARTOFI CU CARNAT
9a,2b-FIDEA CU LAPTE. EUGENIA |
SAMBATA
23.04.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPI,POLONEZ-C BR.TOP,POLON-9a,4a UNT, CASCAVAL-10 |
SUPA CU FULGI DE OU SI CARTOFI
C-RULADA DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE F. 8,10,9a-GRATAR DE PUI SI OREZ M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU OREZ SI CIUPERCI SOTE. |
C, 9a-OU,UNT,BR.TOPITA,IAURT,
BISCUITI CU CREMA |
DUMINICA
24.04.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b UNT,MIERE-10 |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA PORC SI OREZ. SALATA DE VARZA 8,9a,4a,10-FRIPT. PUI CUS-CUS SI LEG. MEXICANE M.G.:P.M.-FRIPTURA DE PORC CU PIURE. SALATA V |
C-VIRSLI,BR.TOPITA,
NAPOLITANE 9a-CREMVRUSTI,BR.TOPITA, NAPOLITANE |
LUNI
25.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 UNT,BR.VACI-10 |
C,8-CIORBA DE VARZA
9a,10-CIORBA DE LEGUME C,8,9a,4a,10-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a,10- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Reţeta săptămânii: chifteluţe dietetice de pui
Ingrediente:
– piept pui 80 g
– pâine 5 g
– ou 1/4 buc
– cartofi 30 g
– ceapă 10 g
– ulei 2 g
– usturoi
– sare, piper, vegeta
– pătrunjel verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui se toacă, se amestecă cu pâinea înmuiată în apă şi stoarsă, oul, ceapa tăiată, cartoful fiert şi ras, condimentele şi verdeata, apoi se pisează usturoiul şi se adaugă peste compoziţie, după gust. Se formează mingiuţe, se pun pe hârtiea de copt unsă cu ulei şi se introduc în cuptorul încins.
Acestea sunt indicate în regim de diabet, comun, ars, hiposodat, hiperproteic, desodat (atenţie la sare), stomac operat, colecist operat, colita (nu în primele zile), în perioada de alăptare, ulcer.
”ORICÂND ŞI ORIUNDE AM FI, ALIATUL NOSTRU ESTE ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.