Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 17 – 23 mai 2016. Reţeta săptămânii este garnitură de orez

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 17 – 23 mai 2016. Reţeta săptămânii este garnitură de orez

IMG_0315Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 17 – 23 mai 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: garnitură de orez, un preparat recomandat şi pentru pacienţii care au suferit o operaţie de stomac.

 TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA   17.05 –  23.05.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

17.05.2016

 

FRANZELA, CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

 

CIORBA DE LEGUME

C-FRIPTURA DE PORC  CU  GARNITURA DE OREZ

9a+2b+10- GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

M.G:P.M.- FRIPT. DE PORC CU GARNIT. OREZ.SALATA

C-MACAROANE CU TELEMEA

9a,2b,10- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

MIERCURI

18.05.2016

 

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,PARIZER-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8

SUPA DE PUI CU FIDEA

C+8-FRIPTURA DE PULPE CU MANCARE DE VARZA

9a,10,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

M.G.:P.M.-FRIPT.PULPE,CARTOFI AURII.CIUPERCI SOTE

C- SALATA ORIENTALA CU OU

9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI

JOI

19.05.2016

FRANZELA,CACAO

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

CIORBA  DE PUI A LA GREC

C+8-CHIFTELUTE DE PUI CU SOS DE ROSII  SI PASTE

9a8,10,2b- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:P.M.- CHIFTELUTE DE PUI CU PIREU SI SOS DE ROSII

C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNAT

9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

VINERI

20.05.2016

 

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,OU-C

BR.TOPITA,OU-9a,8,2b

CIORBA DE CARTOFI

C+8-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA

9a,10,2b- TOCANITA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-CASCAVAL PANE,CARTOFI PRAJITI.SALATA

C- VARZA A LA CLUJ

9a,2b,10-FIDEA  CU LAPTE / EUGENIA

 

SAMBATA

21.05.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE

C+8- SNITEL DE PUI CU GARNITURA DE OREZ

9a,10,2b-RULADA DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

M.G.:P.M.- SNITEL PUI , GARNIT. DE OREZ.SALATA VARZA

C-CONS.PESTE,BR.TOPITA,IAURT

9a,2b,- POLONEZ,BR.TOPITA,IAURT

DUMINICA

22.05.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b

SUPA CU FIDEA

C+8-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU SI LEGUME MEX

9a,8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA OREZ

M.G.:P.M-FR.PULPE CU PIREU SI LEGUME MEXICANE

C-VIRSLI,UNT,BISCUITI

9a,2b-CREMV,UNT,BISCUITI

LUNI

23.05.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,2b

CIORBA DE LEGUME

C+8-GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS

9a,8,10,2b- CIULAMA DE PUI CU PASTE FAINOASE

M.G.:PM- GRATAR DE PUI,GARNIT. DE CUS-CUS.SALATA VARZA

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a-MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT: As.principal  MIHACEA  SIMONA

,, O ALIMENTATIE  CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

 

Garnitură de orez

Ingrediente:

– orez                          50 g

– morcovi                    40 g

– ceapă                       25 g

– ardei                    10-15 g

– ulei                          10 ml

– țelină                          5 g

– sare, piper, vegeta

– verdeață (pătrunjel, țelină)

Mod de preparare:

Morcovul se curăță, se spală, se rade și se pune la călit într-un vas cu ulei, apoi se pun restul de legume curățate, spălate, și tăiate cuburi și puțină apă. După ce legumele s-au înăbușit, se adaugă orezul spălat și apă (o parte de orez și trei părți de apă). Când orezul este aproape fiert, se oprește focul. Se potrivește de sare, vegeta, piper, verdeață după gust.

Aceasta este indicată în regim de ulcer (nu în perioada de criză), comun, diabet (atenție la hidrații de carbon), hepatic, cardiac, desodat, ars, pancreatită, stomac operat, colecist operat. Fără ceapă și ardei este indicat în regim de colită.

„ALIMENTELE SUNT PRIETENOASE, NEPRIETENOASE ȘI, UNEORI, CHIAR DUȘMĂNOASE. DEPINDE DOAR DE NOI SĂ LE SELECTĂM.”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.