Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: ciulama de pulpe de pui, un preparat recomandat şi în perioada de alăptare.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 12.07 – 18.07.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
12.07.2016
|
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8,10
|
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LEGUME
C+8- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE OREZ 9a+2b+10- FRIPTURA DE PULPE CU PIREU DE CARTOFI M.G:P.M.- FICAT LA CUPTOR,GARNIT. DE OREZ.SALATA |
C-MACAROANE CU BR. TELEMEA
9a-CIULAMA DE PUI CU MAMALIGUTA |
MIERCURI
13.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CREMV-C BR.TOP,CREMV-9a,8 |
CIORBA DE CARTOFI CU FULGI DE OU
C+8-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- FRIPT. DE VITA ,CUS-CUS.SALATA ASORTATA |
C-MANCARE DE VARZA CU MEZEL
9a-MACAROANE CU BR.VACI |
JOI
14.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b |
C- ARDEI UMPLUT SI SOS DE ROSII
9a,8,10,2b- CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI MAR, EUGENIA M.G.:P.M.-ARDEI UMPLUT ,PIREU SI SOS DE ROSII |
C,9a,2b,10–TOCANITA DE CARTOFI CU MEZEL
|
VINERI
15.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,2b,8 |
CIORBA DE PASARE
C+8- SNITEL DE PUI CU MAZARE BOABE 9a,10,2b- RULADA DE PUI SI CARTOFI NATUR M.G.:P.M.- SNITEL DE PUI ,CARTOFI NATUR.SALATA |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,2b,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
SAMBATA
16.07.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,CASCAVAL-C UNT,CASCAVAL-9a,8,10 |
CIORBA TARANEASCA
C- OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA 9a,8,10,2b- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.- OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA |
C-BR.TOPITA,VIRSLI,MAR
9a,2b-BR.TOPITA,CREMV,MAR
|
DUMINICA
17.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 |
CIORBA ARDELENEASCA
C+8-RULADA DE PUI CU PIREU DE CARTOFI 9a,8,2b- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M-GRATAR DE PUI ,OREZ SI LEG.MEXICANE |
C-CONS.PESTE,IAURT,BISC.CREMA
9a,2b-UNT,IAURT,OU,BISC.CREMA,MIERE |
LUNI
18.07.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C+8- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ 9a,10,2b- GULAS VIENEZ DE PUI CU CARTOFI M.G.:PM- CASCAVAL PANE ,CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C- MANCARE DE VARZA CU CARNE DE PORC
9a,2b- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Ciulama de pulpe pui
Ingrediente:
– pulpe pui 120-150 g
– ceapă 20 g
– ardei 10 g
– morcovi 20 g
– ulei 5 ml
– făină albă 5-10 g
– lapte
– smântână 5-10 g
– sare, piper, vegeta
– condimente (oregano, busuioc, pătrunjel)
– unt 5 g
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se pune peste apă clocotită, se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat, se pune uleiul la foc, iar când acesta este încins se adaugă carnea. După ce carnea se înăbușește, se adaugă legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă. Separat, se pregătește chelmul (făina se dizolvă cu lapte). Când carnea este fiartă se pune chelmul, smântâna și untul, apoi se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, vegeta și restul condimentelor după gust.
Aceasta este indicată în regim de comun, desodat (atenție la sare), ulcer (fără ceapă și ardei), hepatic, cardiac, ars, diabet, hiposodat, în perioada de alăptare, hiperproteic.
”APA ESTE CRUCIALĂ PENTRU VIAȚĂ.”