Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 12 – 18 aprilie 2016. Rețeta săptămânii este: paste cu piept de pui și legume

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 12 – 18 aprilie 2016. Rețeta săptămânii este: paste cu piept de pui și legume

pate puiPacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte.  Recomandarea săptămânii este: paste cu piept de pui și legume, o rețetă ce poate fi preparată și pentru pacienții, care au suferit o operație de stomac sau colecist, în perioada de convalescență.

 

 TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA  12.04 -18.04.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

12.04.2016

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,CREMV-C

BR.TOP,CREMV-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

SUPA CU FIDEA

C-FRIPTURA  DE PORC SI FASOLE BATUTA

9a,2b,10,8-CHIT.  DIET. PUI CU  PIURE SI LEG. MEXIC.

M.G.:P.M.-FR. PORC CU PIURE SI LEG. MEXICANE

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,10-BUDINCA DE CUS-CUS CU BRANZA DE VACI

MIERCURI

13.04.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM.-9a ,4a

UNT,GEM-10

CIORBA TARANESCA

C-CHIFT. DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

9a,10,8-GR. PUI SI  CUS-CUS CU CIUPERCI SOTE

M.G.:P.M-CHIFT.PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

C-MANCARE DE CARTOFI CU FASOLE  SI CARNE DE PORC

9a,2b- GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI

JOI

14.04.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,CARNAT-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8

UNT,OU-10

CIORBA  DE PASTE

C-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI RANTALITI

8,9a,10,2b-FRIPTURA DE VITA SI OREZ

M.G.:P.M.-FICAT LA CUPTOR CART. RANT. SALATA

C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT

9a-PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME

VINERI

15.04.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,4a

UNT,MIERE-10

C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI

9a,8-CIORBA DE CARTOFI

C,8,9a,10,4a-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA

C-SALATA ORIENTALA CU OU

9a,2b-GRIS CU LAPTE SI SIROP

SAMBATA

16.04.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPI,SALAM-C

BR.TOP,PARIZ-9a,4a

UNT, CASCAVAL-10

CIORBA DE MAZARE CU OREZ

C-FRIPTURA DE PORC SI CUS-CUS

8,10,9a-FR. PUI CARTOFI CU ROZMARIN LA CUPTOR

M.G.:P.M.-FR. PORC SI CUS-CUS. SALATA VARZA

C-CONS.TON ULEI,UNT,

IAURT

9a-POLONEZ,UNT,IAURT

DUMINICA

17.04.2016

FRANZELA, CEAI

UNT,OU-C

UNT,OU-9a,2b

UNT,OU-10

CIORBA DE LEGUME

C,8-CHIFT. PUI CU PIURE SI MAZARE SOTE

9a,4a,10-GR. PUI SI CUS-CUS CU LEGUME MEXICANE

M.G.:P.M.-GR. PUI CU  PIURE SI MAZARE SOTE

C-VIRSLI,BR.TOPITA,

EUGENIA

9a-CREMVRUSTI,BR.TOPITA,

EUGENIA

LUNI

18.04.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,POLONEZ-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8

UNT,GEM-10

SUPA DE ROSII CU PASTE

C,8-SNITEL DE PUI SI OREZ

9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI

M.G.:P.M.-ESCALOP PUI SOS DE ROSII SI PIURE

C-GHIVECI DE LEGUME CU MEZEL

9a,10- BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.   INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Paste cu piept de pui și legume

Ingrediente:

– paste făinoase    80 g

– piept pui         80 g

– mazăre boabe  20 g

– ceapă                 15 g

– ardei     10 g

– morcovi      20 g

– ulei    5 g

– sare, piper, vegeta

– condimente (busuioc, oregano, patrunjel)

– usturoi (optional)

Mod de preparare:

Pieptul de pui se toacă și se pune la foc într-un vas cu puțină apă rece. După câteva clocote se adaugă legumele curățate, spălate și tăiate. Separat se fierb pastele al dente cu puțina sare după indicațiile de pe ambalaj. După ce toate sunt fierte se amestecă într-un vas. Se potrivește de sare, piper, vegeta și restul condimentelor după gust.

Aceasta este indicată în regim de ulcer, comun, hepatic, diabet, cardiac, desodat (atenție la sare), hiposodat, lăuză (în perioada de alăptare), ars, hiperproteic, pancreatita (nu în perioada acuta), iar pentru stomac operat și colecist operat doar cei aflați în perioada de convalescență.

„ALIMENTELE SUNT PRIETENOASE, NEPRIETENOASE ȘI, UNEORI, CHIAR DUȘMĂNOASE. DEPINDE DOAR DE NOI SĂ LE SELECTĂM.”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.