Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: friptură de vită, recomandată pentru pacienţii cu afecţiuni cardiace.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 10.05 – 16.05.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
10.05.2016
|
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,CREMV-C BR.TOP,CREMV-9a,8
|
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8-SNITEL DE PUI CU MANCARE DE VARZA 9a+2b+10- RULADA DE PUI CU GARNITURA OREZ M.G:P.M.- SNITEL DE PUI,GARNIT. OREZ.SALATA VARZA |
C-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT
9a,2b,10- CARTOFI FRANTUZESTI |
MIERCURI
11.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT ,GEM-C UNT,GEM-9a,10 |
CIORBA TARANEASCA
C+8-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.-PULPE DEZOSATE,CARTOFI AURII.SALATA |
C- PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,2b,10-FIDEA CU LAPTE / BISCUITI |
JOI
12.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b |
CIORBA DE PASARE
C-FRIPTURA DE PORC CU PIREU SI CIUPERCI SOTE 9a8,10,2b- GRATAR DE PUI CU PIREU SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.- FR.DE PORC CU PIREU SI CIUPERCI SOTE |
C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT
9a,2b-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
VINERI
13.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10,2b |
CIORBA DE CARTOFI
C-CHIFTELUTE CU IAHNIE DE FASOLE USCATA 9a,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- CHIFT. DE PORC CU IAHNIE .SALATA VARZA |
C- CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR
9a,2b,10-MACAROANE CU BRANZA DE VACI
|
SAMBATA
14.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C BR.TOPITA,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C+8- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b-CHIFTELUTE DE PUI ,CARTOFI NATUR, LEG.MEX M.G.:P.M.- GRATAR DE PUI,CARTOFI NATUR SI LEG.MEX |
C-UNT,VIRSLI,BISCUITI CU CREMA
9a,2b,- UNT,CREMV,BISCUITI CU CREMA |
DUMINICA
15.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 |
CIORBA DE VARZA / CIORBA DE LEGUME
C+8-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ 9a,8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M-FRIPTURA DE PULPE CU OREZ.SALATA VARZA |
C,9a-BR.TOPITA,OU,IAURT,NAPOLITANE,
MAR |
LUNI
16.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8,2b |
CIORBA DE PUI A LA GREC
C+8-SNITEL DE PUI CU MAZARE BOABE 9a,8,10,2b- TOCANITA DE VITA CU PASTE FAINOASE M.G.:PM- FICAT LA CUPTOR,CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C-TOCANITA DE CARTOFI CU MEZEL
9a-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Friptură de vită
Ingrediente:
– carne vită 100 g
– morcovi 30 g
– pătrunjel 10 g
– țelină 10 g
– ceapă 20 g
– ardei 20 g
– ulei 5 g
– usturoi (opțional)
– sare, piper, vegeta
– condimente (busuioc, coriandru, oregano, foi de dafin)
– boia (opțional)
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se condimentează. Separat, se pune uleiul la foc și se adaugă carnea, lăsându-se la înăbușit. După ce carnea se înăbușește, se adaugă legumele, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă. Se introduce vasul în cuptorul încins. Când acestea sunt fierte, astfel încât pot fi străpunse ușor cu furculița, se oprește focul. Carnea se scoate din vas și legumele se pisează, astfel se obține un sos gustos din legume, care se potrivește de sare, piper, vegeta după gust. Acesta se pune peste carne.
Opțional: carnea se gătește bucată întreagă (0.5-1 kg). După ce aceasta este fiartă, se porționează și se pune sosul.
Aceasta este indicată în regim de diabet, comun, ars, hepatic, desodat, ulcer (nu în perioada de criză), în perioada de alăptare, hiposodat, cardiac, pancreatită (nu în perioada de criză), renal.
” CÂTE PUȚIN DIN TOATE: PUȚIN, DAR SUFICIENT.”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.