Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia prezintă şi în această săptămână meniul pacienţilor internaţi în unitatea medicală din Alba Iulia. La fel ca de fiecare dată este prezentată şi o reţetă care poate fi servită pacienţilor cu anumite afecţiuni. De data aceasta reţeta aleasă este garnitura de cus-cus, o mâncare recomandată pacienţilor care suferă de gută.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI: SAPTAMANA 01.03 – 07.03.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
01.03.2016
|
FRANZELA, CEAI
UNT.GEM-C UNT,GEM-9a,10
|
CIORBA DE LEGUME
C+8-RULADA DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE FAINOASE 9a+2b+10-GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G:P.M.-RULADA DE PUI CU PIREU SI SOS DE ROSII |
C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT
9a+2b+10-MACAROANE CU BR.VACI |
MIERCURI
02.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8 ,2b |
CIORBA DE PUI A LA GREC
C+8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA |
C-UNT,VIRSLI,BISCUITI CU CREMA
9a,2b-UNT,CREMV,BISC. CU CREMA |
JOI
03.03.2016 |
FRANZELA,
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10,2b |
SUPA CU FIDEA
C- FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA 9a8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU RIZI-BIZI M.G.:P.M.- FRIPT.DE PORC,CART. NATUR,MANCARE VARZA |
C-MACAROANE CU BR.TELEMEA
9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR |
VINERI
04.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C+8- GRATAR DE PUI SI OREZ SI LEGUME MEXICANE 9a,10,2b-CHIFTELUTE DE PUI CU PIREU SI LEG.MEXICANE M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI ,OREZ SI LEGUME MEXICANE |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
SAMBATA
05.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10,
|
CIORBA TARANEASCA
C+8- FRIPTURA DE PULPE SI CARTOFI RANTALITI 9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE SI GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.-FRIPTURA PULPE,CARTOFI RANTALITI.SALATA |
C-BR.TOPITA,PATEU,EUGENIA
9a,2b,8-BR.TOP ,POLONEZ,EUGENIA |
DUMINICA
06.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMV-9a,8,2b |
CIORBA DE CARTOFI CU FULGI DE OU
C- PIEPT DE PUI LA CUPTOR SI OREZ CU CIUPERCI 9a,8,10,2b- FRIPTURA DE VITA SI OREZ CU CIUPERCI M.G.:P.M.- FR.VITA SI OREZ CU CIUPERCI.SALATA VARZA |
C,9a,2b-UNT,IAURT,OU,NAPOLITANE,MAR |
LUNI
07.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10,2b
|
SUPA CU FIDEA
C+8 –FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b- GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G.:PM- FICATEI DE PUI CU PIREU.VARZA MURATA |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,2b-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,,O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Garnitură de cus – cus
Ingrediente:
– cus-cus 60 g
– ulei 10 g
– morcovi 30 g
– ceapa 20 g
– ardei 10 g
– sare, piper, vegeta (cu conținut scăzut de sare)
– condiment curry
Mod de preparare:
Într-o cratiță se pune uleiul, iar după ce acesta s-a încins se pune morcovul curățat, spălat și dat pe răzătoare sau tăiat cuburi. După ce s-a călit puțin, se adaugă restul de legume curățate, spălate și tăiate cuburi și puțină apă. După ce s-au înăbușit legumele, se adaugă cus-cus-ul spălat și se pune apă rece (la o parte de cus-cus se pun două părți de apă). Când cus-cus-ul este aproape fiert (al dente), se oprește focul, se lasă câteva minute, apoi se potrivește de sare, piper, vegeta și curry după gust.
Acesta este indicat în regim de comun, hiposodat, desodat (fără sare), ulcer (nu în perioada de criză), diabet (atenție la hidrații de carbon), hiperproteic, ars, gută, hepatic.
„Alimentația echilibrată, gândirea pozitivă și optimismul duc la o viață fericită”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.