Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 1– 7 martie 2016. Garnitură de cus-cus: reţetă recomandată pentru pacienţii cu gută!

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 1– 7 martie 2016. Garnitură de cus-cus: reţetă recomandată pentru pacienţii cu gută!

IMG_0042Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia prezintă şi în această săptămână meniul pacienţilor internaţi în unitatea medicală din Alba Iulia. La fel ca de fiecare dată este prezentată şi o reţetă care poate fi servită pacienţilor cu anumite afecţiuni. De data aceasta reţeta aleasă este garnitura de cus-cus, o mâncare recomandată pacienţilor care suferă de gută.

 

 

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI: SAPTAMANA   01.03 –  07.03.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

01.03.2016

 

FRANZELA, CEAI

UNT.GEM-C

UNT,GEM-9a,10

 

CIORBA DE LEGUME

C+8-RULADA DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE FAINOASE

9a+2b+10-GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

M.G:P.M.-RULADA DE PUI CU PIREU SI SOS DE ROSII

C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT

9a+2b+10-MACAROANE CU BR.VACI

MIERCURI

02.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,8 ,2b

CIORBA DE PUI A LA GREC

C+8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

C-UNT,VIRSLI,BISCUITI CU CREMA

9a,2b-UNT,CREMV,BISC. CU CREMA

JOI

03.03.2016

FRANZELA,

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10,2b

SUPA CU FIDEA

C- FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA

9a8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU RIZI-BIZI

M.G.:P.M.- FRIPT.DE  PORC,CART. NATUR,MANCARE VARZA

C-MACAROANE CU BR.TELEMEA

9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

VINERI

04.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b

SUPA DE ROSII CU PASTE

C+8- GRATAR DE PUI SI OREZ  SI LEGUME MEXICANE

9a,10,2b-CHIFTELUTE DE PUI CU PIREU SI LEG.MEXICANE

M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI ,OREZ SI LEGUME MEXICANE

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT

SAMBATA

05.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10,

 

CIORBA  TARANEASCA

C+8- FRIPTURA DE PULPE SI CARTOFI RANTALITI

9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE SI GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:P.M.-FRIPTURA PULPE,CARTOFI RANTALITI.SALATA

C-BR.TOPITA,PATEU,EUGENIA

9a,2b,8-BR.TOP ,POLONEZ,EUGENIA

DUMINICA

06.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,VIRSLI-C

BR.TOP,CREMV-9a,8,2b

CIORBA DE CARTOFI CU FULGI DE OU

C- PIEPT DE PUI LA CUPTOR  SI OREZ CU CIUPERCI

9a,8,10,2b- FRIPTURA DE VITA SI OREZ CU CIUPERCI

M.G.:P.M.- FR.VITA SI OREZ CU CIUPERCI.SALATA VARZA

C,9a,2b-UNT,IAURT,OU,NAPOLITANE,MAR
LUNI

07.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C               

UNT,MIERE-9a,10,2b

 

SUPA CU FIDEA

C+8 –FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS

9a,10,2b- GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

M.G.:PM- FICATEI DE PUI CU PIREU.VARZA MURATA

C-VARZA A LA CLUJ

9a,2b-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.    INT: As. MIHACEA  SIMONA   

 ,,O ALIMENTATIE  CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”             

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Garnitură de cus – cus

Ingrediente:

– cus-cus    60 g

– ulei     10 g

– morcovi     30 g

– ceapa    20 g

– ardei    10 g

– sare, piper, vegeta (cu conținut scăzut de sare)

– condiment curry

 Mod de preparare:

Într-o cratiță se pune uleiul, iar după ce acesta s-a încins se pune morcovul curățat, spălat și dat pe răzătoare sau tăiat cuburi. După ce s-a călit puțin, se adaugă restul de legume curățate, spălate și tăiate cuburi și puțină apă. După ce s-au înăbușit legumele, se adaugă cus-cus-ul spălat și se pune apă rece (la o parte de cus-cus se pun două părți de apă). Când cus-cus-ul este aproape fiert (al dente), se oprește focul, se lasă câteva minute, apoi se potrivește de sare, piper, vegeta și curry după gust.

Acesta este indicat în regim de comun, hiposodat, desodat (fără sare), ulcer (nu în perioada de criză), diabet (atenție la hidrații de carbon), hiperproteic, ars, gută, hepatic.

„Alimentația echilibrată, gândirea pozitivă și optimismul duc la o viață fericită”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.