Vremea caldă şi ploiasă din ultima perioadă favorizează apariţia ciupercilor sălbatice. Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba îi avertizează însă, pe toţi locuitorii judeţului asupra pericolului de intoxicaţie acută prin consumul de ciuperci sălbatice. Singurele ciuperci recomandate, sunt cele de cultură.
„În România există peste 50 de specii de ciuperci otravitoare,din cele 4.000 cunoscute, numarul lor este însă în creştere de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice apărute, chiar la speciile recunoscute ca fiind comestibile. ”, a explicat medicul Liana Stănescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Alba.
În urma ingestiei de ciuperci otravitoare, evolutia poate fi de două feluri. Unu,apariția în decurs de 15 minute până la câteva ore a vărsăturilor, diareei sau a halucinațiilor. Aceasta este forma de intoxicație care tratată corect duce la vindecare.
Doi,apariția vărsăturilor și a diareei după 12 ore de la ingerare. Aceasta este forma severa de intoxicație, care, în ciuda tratamentului aplicat, poate evolua spre insuficiență hepato-renală și decesul persoanei în decurs de o săptămână.
IMPORTANT!
-evitați consumul de ciuperci de pădure sau pășune, chiar dacă sunteți cunoscător
-în cazul în care ați consumat ciuperci și apar simptomele menționate anterior, adresați-vă cât mai rapid primului spital pentru a primi îngrijirile corespunzătoare!