CUM POT SĂ MĂ PROGRAMEZ PENTRU EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?
- În cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia am organizat Centrul de evaluare a pacienților adulți diagnosticați cu COVID-19. Evaluarea se realizează în regim de spitalizare de zi. Programarea pentru evaluare se poate face de luni până vineri, în intervalul 10:00-12:00 la numărul de telefon: 0762471617.
- Ca urmare a reducerii adresabilitatii la Centrului de evaluare a pacienților diagnosticați cu COVID-19 ( 12 pacienti evaluati in luna ianuarie 2023) va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 30.01.2023 am modificat programul dupa cum urmeaza:
Evaluările pacienților se efectuează în următorul program:
Marti si Vineri orele 12.00-14.00
Programările pacienților în vederea evaluării se pot efectua telefonic, de luni-vineri 10.00-12.00, la numărul de telefon: 0762471617
CÂND ESTE NECESARĂ EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?
- În cazul în care sunteți diagnosticat cu COVID-19 în urma unui test efectuat în cadrul unei unități medicale (medic de familie, laborator, spital) și prezentați o formă simptomatică a bolii sau vă cunoașteți cu boli asociate, consultați-vă cu medicul de familie privind necesitatea de a vă programa pentru evaluare. Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că este necesar să faceți evaluarea, este bine să vă programați încă din primele zile. În perioadele cu o incidență crescută a cazurilor de COVID-19, când pot fi foarte mulți pacienți care se adresează serviciului nostru, uneori durează până când reușim să vă programăm. Vom face tot posibilul pentru a vă programa cât mai repede. Dacă totuși simțiți că starea dumneavoastră de sănătate se agravează, apelați 112 pentru a vă trimite un echipaj de ambulanță în vederea prezentării în cel mai apropiat serviciu UPU/CPU.
UNDE SE FACE EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19 ȘI CUM MĂ POT DEPLASA PÂNĂ ACOLO?
- Evaluarea pacientului diagnosticat cu COVID-19 se realizează în cadrul Centrului de evaluare a pacienților adulți diagnosticați cu COVID-19, la sediul Dispensarului TBC din Alba Iulia (Strada Crișanei, nr. 1A), Marti si Vineri orele 12.00-14.00.
- În momentul programării veți fi întrebat privind modalitatea de transport. Deplasarea la Dispensarul TBC se poate efectua cu mașina personală sau dacă nu aveți această posibilitate, se poate solicita ambulanța. DEPLASAREA SE VA EFECTUA NUMAI LA DISPENSARUL TBC UNDE SUNTEȚI PROGRAMAT PENTRU EVALUARE.
CE PRESUPUNE EVALUAREA PACIENTULUI DIAGNOSTICAT CU COVID-19?
- Evaluarea pacientului diagnosticat cu COVID-19 se realizează prin spitalizare de zi și constă în:
- analize de sânge pentru a evalua impactul pe care îl are virusul asupra organismului: analize de sânge (hemoleucogramă, teste biochimice, teste de coagulare, teste de inflamație),
- electrocardiogramă;
- masurare tensiune arteriala, puls, temperatura corporala
- pulsoximetrie
- radiografie pulmonară, pentru a identifica o posibilă afectare a plămânilor.
CÂND VOI PRIMI REZULTATELE EVALUĂRII?
- În urma evaluării, pe baza primelor rezultate, veți avea o discuție cu medicul nostru pentru a vi se comunica rezultatele preliminarii în cursul aceleași zile;
- Laboratoarele noastre lucrează 24/7, așa că vom avea rezultatele analizelor dumneavoastră, complete, până cel târziu a doua zi, când va fi trimis pe email medicului de familie, biletul de externare ce va conține rezultatele și recomandările medicale în urma evaluării.
ESTE NECESARĂ INTERNAREA ÎN SPITAL?
- Internarea într-un spital COVID nu este obligatorie, însă, în funcție de simptomele prezentate și de starea dumneavoastră de sănătate, medicul de specialitate sau medicul de familie vă poate recomanda internarea. Țineți legătura cu medicul dumneavoastră de familie și respectați recomandările acestuia. Internarea în spital este recomandată în situația formelor medii sau severe ale bolii (cu afectarea pulmonară-pneumonie) care, deși nu sunt atât de frecvente, pot să conducă la agravarea bruscă a stării de sănătate sau în situația în care pacientul are boli asociate, ce pot constitui factori de risc privind deprecierea stării de sănătate. În aceste situații internarea este necesară pentru a primi tratamentul corespunzător și pentru a vă putea urmări pas cu pas evoluția.