Concluziile studiului SM Speromax Alba privind accesibilitatea persoanele cu dizabilităţi în instituţiile şi spaţiile publice din judeţul Alba

Concluziile studiului SM Speromax Alba privind accesibilitatea persoanele cu dizabilităţi în instituţiile şi spaţiile publice din judeţul Alba

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate în sala de şedinţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia,  Asociaţia SM Speromax Alba a prezentat rezultatele studiul “Accesibilitatea instituţiilor şi spaţiilor de interes public a judeţului Alba, din perspectiva persoanelor cu dizabilităţi”.

În ultimii trei ani, Asociaţia SM Speromax Alba a organizat, în parteneriat cu catedra de Sociologie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, un studiu care atrage atenția autorităților asupra navoilor persoanelor cu dizbilități în ceea ce privește accesul în instituțiile și spațiile publice.

În anii precedenți chestionarul a fost distribuit în instituții, dar anul acesta respondenții au fost 110 persoane cu grad de handicap, care au identificat nevoile reale. Potrivit acestora o mare parte dintre instituțiile din județ nu sunt pregătite pentru nevoile lor, iar o parte au create rampe doar de formă, dar care în fapt nu sunt accesibile.

O parte dintre întrebările acestui studiu au permis persoanelor cu dizabilități să își exprime și nevoile. Astfel, cei mai mulți dintre cei interlievați au spus că în instituții sunt necesare rampe de acces funcționale, balustrade, liftui funcționale și mai multe locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, persoanele cu handicap au precizat că este nevoie şi de personal care să îi ghideze sau de ghişee unice unde să îşi poată rezolva problemele.

„Persoanele cu handicap care au răspuns acestui chestionar au fost foarte deschise și ne-au povestit și multe dintre problemele cu care se confruntă în cazul în care au de rezolvat probleme în instituții. Anul care vine intenționăm să realizăm și interviuri cu cei chestionați, pentru a avea o imagine cât mai corectă asupra nevoilor lor”, a explicat sociologul Corina Muntean, coordonatorul acestui studiu.

Concluziile acestui studiu au fost prezentate instituțiilor media din Alba Iulia deoarece se dorește o sensibilizare a opiniei publice față de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

„Schimbările se fac în timp, iar noi suntem perseverenți. Vom continua să facem acest studiu pentru a determina și o schimbare de atitudine față de aceste probleme. În demersul nostru am fost susținuți de Universitatea <1 Decembrie 1918>, care ne consideră o Asociație unde studenții pot face practică”, a spus Dragoş Zaharia preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba.

Urmăriţi-ne şi pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia!