Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia reamintește că programul de screening pentru cancerul de col uterin continuă în județul Alba, iar femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au contraindicații, pot beneficia de teste gratuite în Alba Iulia, Ambulatoriul cu cabinete de specialitate integrat spitalului (Policlinica), de pe strada Mușețelului, nr. 2 și în centrele de recoltare din județ.
Pentru a beneficia de testare gratuită femeile au două posibilități: prezentarea la medicul de familie înscris în program pentru consiliere și obținerea formularului FS1 sau prezentarea direct în Policlinica spitalului. Testarea gratuită în Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia se efectuează în fiecare marți, între orele 15.00-17.00, la cabinetul de Obstetrică-Ginecologie (cabinetul nr. 12, etajul 1, Ambulatoriul cu cabinete de specialitate integrat spitalului, str. Mușețelului, nr. 2).
Programul de screening este implementat și în alte localități din județ, alte centre de recoltare fiind la Câmpeni (Ambulatoriu integrat al Spitalului Orășenesc Câmpeni – Cabinet de Obstetrica-ginecologie), Abrud (Ambulatoriu integrat al Spitalului Orășenesc Abrud – Cabinet de Obstetrica-ginecologie), Cugir (Ambulatoriu integrat al Spitalului Orășenesc Cugir – Cabinet de Obstetrica-ginecologie), Aiud (Ambulatoriu integrat al Spitalului Municipal Aiud – Cabinet de Obstetrica-ginecologie), Sebeș (Ambulatoriu integrat al Spitalului Municipal Sebeș – Cabinet de Obstetrica-ginecologie), Blaj (Ambulatoriu integrat al Spitalului Municipal Blaj – Cabinet de Obstetrica-ginecologie).
Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit, iar cel mai important lucru pentru femei este să facă regulat testele screening si sa meargă la controale ginecologice.
De acest program pot beneficia și femeile care nu sunt asigurate medical. Pot fi retestate gratuit inclusiv femeile care au beneficiat de acest program acum cinci ani, respectiv în 2014 (dar și cele care au beneficiat de program în 2013 sau 2012, la începuturile sale)
Femeile care au contraindicații (prezintă absența congenitală a colului uterin, prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital), nu pot fi testate, dar nici femeile care au beneficiat de acest program în ultimii 5 ani.
Ministerului Sănătății a început, în august 2012, programul de screening pentru cancerul de col uterin.
Scopurile acestuia sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național. Obiectivul principal al programului este reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun și alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice, sunt principalii factori de risc.
Alți factori sunt infecțiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C și unele cazuri de infecții cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în țările în curs de dezvoltare.