Echipa medicală a Secţiei de Oftalmologie din spitalul albaiulian abordează o patologie complexă prin tehnici medicale de ultimă generaţie

Echipa medicală a Secţiei de Oftalmologie din spitalul albaiulian abordează o patologie complexă prin tehnici medicale de ultimă generaţie

1Patologia ce poate fi abordată de medicii Secţiei de Oftalmologie acoperă toate afecţiunile oculare pe care le pot prezenta adulţii şi copiii. Se pot realiza operaţii oftalmologice pentru tratarea glaucomului şi a cataractei, dar şi injecţii intravitrene  precum şi intervenţii de chirurgie a pleoapelor  şi a căilor lacrimale.

„În Secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, din anul 2012, s-au realizat mii de operații de cataractă, efectuate în Blocul Operator. În urma diagnosticării corecte, cu aparate de ultimă generaţie, pacienţii vor fi corectaţi cu implanturi de cristalin monofocale sau multifocale, în funcţie de necesitatea fiecăruia. Implanturile multifocale sunt cele care asigură o calitate ridicată a vederii, atât la depărtare, cât şi la apropiere. Cea mai mare parte a acestor implanturi de cristalin oferă pacienţilor posibilitatea de a renunţa la ochelari, se restituie aşa zisa << tinereţe oftalmologică >>”, a explicat medicul primar oftalmolog Mihaela Susan, coordonatorul secţiei din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Totodată secția dispune de aparatură ce permite depistarea precoce a glaucomului și a afecțiunilor nervului optic.

Diagnosticarea și evaluarea evoluției glaucomului se realizează prin monitorizarea timp de maxim 48 de ore a pacientului internat. Pe parcursul acestei perioade se realizează măsurarea  mai multor creşteri tensionale pentru surprinderea mai multor valori tensionale, pe parcursul unei zile, la anumite ore. Diagnosticul de precizie a glaucomului se realizează mai apoi prin corelarea examinării fundului de ochi, valorilor tensionale şi a câmpului vizual computerizat, ce surprind modificări precoce în evoluţia boli. Această evaluare complexă poate duce la un tratament adecvat ce împiedică pierderea irecuperabilă a vederii. Este important de ştiut că această analiza de precizie nu poate fi realizată într-un cabinet oftalomologic, deoarece  este nevoie de internare.

„Glaucomul este o afecțiune care necesită un tratament adecvat și care nu doare, nu alertează pacietul.  Poate fi foarte greu depistat dacă nu se face screening și investigare corespunzătoare. În cazul în care nu este tratat precoce poate duce la pierderea totală a vederii”, a explicat medicul primar Silvestru Morușcă.

În spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot fi tratate de asemenea, și bolile infecțioase ale ochiului prin examinări complexe care presupun și investigații de laborator, tomografie comuterizată sau RMN. De asemenea, poate fi solicitat şi consultul altor medici specialişti din alte discipline medicale. Se poate realiza astfel o conlucrare în cadrul unei echipe medicale multidisciplinare pentru obținerea unor rezultate optime în cazul fiecărui pacient.

Investigaţiile de laborator ajută la depistarea şi tratarea cheratilelor, uveitelor anterioare şi posterioare, sclerite, cheratouveite, a neuropatiilor optice anterioare şi posterioare.

„În urma analizelor de laborator se poate depista clar cauza producerii afecțiunilor infecțioase și se poate aplica tratamentul corespunzător. De asemenea, spitalul din Alba Iulia dispune și de Computer Tomograf  şi RMN. Se poate solicita și investigarea cu aceste aparate pentru depistarea afecţiunilor tumorale”, a declarat mediul primar oftalmolog Tatiana Platon.

Afecțiunile congenitale, cele pe care medicul oftalmolog le poate depista la naștere, ca de altfel și afecțiunile pe care copiii le pot prezenta în primii ani de viață, pot fi de asemenea, tratate în spitalul din Alba Iulia.

„Secția de oftalmologie din Alba Iulia dispune de aparatură pentru depistarea viciilor de refracţie. În urma diagnosticării se pot face prescripții pentru corecţia acuităţii vizuale. La nou născuți se poate realizarea desfundarea canalului nazolacrimal. Este important ca părinții să se adreseze medicului în primele şase luni de la naştere, pentru tratament, deoarece în timp această problemă congenitală poate aduce după sine și alte afecțiuni oculare”, a explicat medicul Violeta Lazăr.

Ecipa medicală a Secției de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia este formată din patru medici primari oftalmologi: Mihaela Susan, Tatiana Platon, Violeta Lazăr și Silvestru Morușcă.  Întreaga echipă medicală a dobândit de-a lungul anilor o vastă competență și este într-o continuă pregătire profesională urmând cursuri și congrese naționale și internaționale. Vă puteți adresa cu încredere pentru tratarea unei patologi vaste Secției de Oftalmologie a Spitalului de Urgență Alba Iulia.

dscf7089