Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă. Medicii de familie mai pot să se înscrie în program

Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă. Medicii de familie mai pot să se înscrie în program

analizaProgramul naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă şi în lunile următoare. Centrul regional de la Târgu Mureş a mai disribuit încă 500 de formulare pentru judeţul Alba, unde anul acesta programul s-a derulat foarte bine. Potrivit coordonatorului pentru judeţul Alba, medicul Simona Căbulea, în 2016 au fost distribuite de către medicii înscrişi în program 1.440 de formulare şi s-au efectuat 763 de recoltări.

În urma rezultatelor testării peste 200 de femei au fost îndrumate către medicul specialist pentru tratarea unor afecţiuni mai uşoare sau mai grave.

„Este vorba despre inflamații, infecții, dar și afecțiuni mai grave, care au putut fi tratate din timp. Programul acesta se dovedește încă o dată foarte bun și doresc să le mulțumesc medicilor de familie care s-au implicat și femeilor care au fost receptive și au solicitat testarea”, a declarat medicul Simona Căbulea, coordonatorul programului în județul Alba.

Potrivit coordonatorului Programului Național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin medicii de familie se mai pot înscrie și acum în program.

„Medicii care doresc pot să se înscrie în program chiar dacă nu au cursul de formare în domeniu. Ei pot să solicite formulare, pot face consiliere chiar dacă nu pot recolta. Sunt cabinete de recoltare în fiecare oraș spre care le pot îndruma pe femei”, a mai precizat medicul Simona Căbulea.

În Alba Iulia femeile care au obținut de la medicul de familie formularul pentru testare pot face recoltarea la cabinetul deschis în Ambulatoriul de Specialitate, de pe strada Mușețelului, care funcționează lunea și miercurea între orele 15.00-17.00.

Programul pentru depistarea cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecțiune.