Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, în perioada 30 august – 5 septembrie 2016, este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: ardei umplut şi sos de roşii recomandat şi în regimul pacienţilor diabetici.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 30.08 – 05.09.2016
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
30.08.2016
|
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 |
CIORBA TARANEASCA
C-FRIPTURA DE PORC CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a+2b+8+10- FR.DE VITA CU PIREU DE CARTOFI M.G:P.M.- FR.PORC ,PIREU DE CARTOFI.ARDEI COPTI |
C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA
9a-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
MIERCURI
31.08.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 |
CIORBA DE CARTOFI
C+8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.- FICATEI LA CUPTOR,CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C-MANCARE DE VARZA CU CARNAT
9a-MACAROANE CU BRANZA DE VACI |
JOI
01.09.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,2b,8 |
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C- CHIFTELUTE DE PORC CU IAHNIE DE FASOLE USCATA 9a+8+2b+10-GRATAR DE PUI ,OREZ CU CIUPERCI M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI,OREZ SI CIUPERCI SOTE |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a-CIULAMA DE PIEPT DE PUI CU MAMALIGUTA
|
VINERI
02.09.2016
|
FRANZELA,CACAO
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b |
CIORBA DE PASARE
C+8-SNITEL DE PUI CU MANCARE DE VARZA 9a,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- SNITEL DE PUI ,CUS-CUS.SALATA DE VARZA |
C-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI
9a,2b,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
SAMBATA
03.09.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C BR.TOPITA,OU-9a,8 |
SUPA DE PUI CU FIDEA
C+8-FRIPT. DE PULPE,GARNIT OREZ SI LEG.MEX 9a,8,10,2b- CHIFTELUTE DE PUI ,CARTOFI NATUR,LEG.MEX M.G.:P.M.- CHIFT. DE PUI,CARTOFI NATUR.LEGUME MEX. |
C-UNT,VIRSLI,NAPOLITANE
9a,2b-UNT,CREMV,NAPOLITANE
|
DUMINICA
04.09.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,CASCAVAL-C UNT,CASCAVAL-9a,10 |
CIORBA DE LEGUME
C –ARDEI UMPLUT SI SOS DE ROSII 9a,8,2b-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M- FR. PULPE.GARNITURA OREZ.SALATA LEGUME |
C-BR.TOPITA,PATEU,IAURT
9a,2b-BR.TOPITA,POLONEZ,IAURT |
LUNI
05.09.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 |
CIORBA A LA GREC
C+8- GRATRAR DE PUI,CARTOFI NATUR,CIUPERCI SOTE 9a,10,2b- TOCANITA DE VITA CU MAMALIGUTA M.G.:PM- GRATAR DE PUI,PIREU.CIUPERCI SOTE |
C- MANCARE DE MAZARE CU MEZEL
9a,2b- PASTE CU PIEPT DE PUI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Ardei umplut şi sos de roşii
Ingrediente:
– ardei 120-140 g
– carne tocată 80-90 g
– orez 5-10 g
– cartofi 30 g
– ceapă 10 g
– ou 1/4 buc
– faină albă 5-10 g
– zahăr 5-10 g
– sare, piper, vegeta, foi dafin
Mod de preparare:
Carnea tocată se amestecă cu ou, ceapă, cartof ras și stors, orezul spălat și condimente. Ardeii se scobesc de semințe, se spală și se umple cu compoziția de mai sus. Se pun la fiert într-un vas cu puțină apă, se lasă până când compoziția este fiartă și se adaugă bulionul. Separat, se pregătește chelmul (făina se dizolvă cu apă) și se pune peste ardei, apoi se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, vegeta și restul condimentelor după gust.
Acesta este indicat în regim de comun, ars, hiperproteic şi diabet (fără complicaţii).
” SUNTEM CEEA CE MANCAM.”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.