Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: fasole bătută recomandată în regimul comun.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA) PT. SAPTAMANA 23.08 -29.08.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
23.08.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 UNT,BR. VACI-10 |
CIORBA DE LEGUME
C,8-SNITEL PUI SI CARTOFI AURII 9a,2b,10-TOC. VITA SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-SNITEL PUI SI CART. AURII. SALATA LEG. |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,10-PILAF DE OREZ CU PIEPT PUI |
MIERCURI
24.08.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU.-9a ,4a UNT,OU-10 |
CIORBA DE PASARE
C-CHIFT. PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE 8,9a,10-PIEPT PUI CUS-CUaS SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M-CHIFT. PUI CU SOS DE ROSII SI PIURE |
C-GHIVECI DE LEGUME CU MEZEL
9a,2b-TOC. DE CARTOFI CU CARNE DE VITA |
JOI
25.08.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 UNT, CASCAVAL-10 |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA DE PORC SI FASOLE BATUTA 8,9a,10,2b-FR. PUI SI RIZI-BIZI M.G.:P.M.-FR. PORC SI FAS. BATUTA. ARDEI COPT |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a-FIDEA CU LAPTE. NAPOLITANE |
VINERI
26.08.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a UNT,GEM-10 |
CIORBA DE CARTOFI
C,8-OSTROPEL PUI SI MAMALIGUTA 9a,10,4a- CIULAMA PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.- OSTROPEL PUI SI MAMALIGUTA |
C-MANCARE DE MAZARE CU CARNE DE PORC
9a,2b-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT PUI |
SAMBATA
27.08.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,4a UNT,BR. VACI-10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C,8-GR. PUI SI MANCARE DE VARZA 9a,10-CHIFT. PUI SI PIURE M.G.:P.M.- GR. PUI CU PIURE SI MANCARE VARZA |
C-CONS. TON SOS, UNT, IAURT
9a-UNT, BR. TOPITA, IAURT, BISCUITI, MIERE |
DUMINICA
28.08.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,2b UNT,OU-10 |
C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI
8,9a-CIORBA DE LEGUME C,8,9a,4a,10-FR. PUI SI OREZ. MAR M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU OREZ. SALATA LEG. |
C-VIRSLI, BR. TOPITA, BISC. CREMA
9a-CREMVRUSTI, BR. TOPITA, BISC. CREMA |
LUNI
29.08.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a UNT,CASCAVAL-10 |
SUPA CU FIDEA
C-ARDEI UMPLUT SI SOS DE ROSII 8,9a,10-PIEPT PUI CUS-CUS SI LEG. MEXICANE M.G.:P.M.- ARDEI UMPLUT SOS DE ROSII SI PIURE |
C-MANCARE DE CART. CU FASOLE SI PIEPT PUI
9a,10- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Reţeta săptămânii: Fasole bătută
Ingrediente:
– fasole uscată 120 g
– ceapă 40-50 g
– ardei 20 g
– morcovi 20 g
– albitură (țelină, pătrunjel, păstârnac) 10 g
– ulei 10-15 ml
– bulion 5-10 g
– usturoi
– sare, piper, vegeta, foi dafin
Mod de preparare:
Fasolea (aleasă, spălată și lăsată în apă rece cu o seară înainte) se pune la fiert în apă; după 2-3 minute de clocotit, se îndepărtează apa, înlocuindu-se cu o alta fiartă. Legumele curățate, spălate și tăiate se fierb împreună cu fasolea. Când acestea sunt fierte, se adaugă bulionul, se mai lasă câteva clocote și se oprește focul, apoi se mixează până se obține o pastă omogenă. Se potrivește de sare, vegeta, piper și foi de dafin după gust. Separat, într-un vas cu ulei se pune ceapă (și opțional usturoi) la înăbușit cu puțină apă. După ce acestea s-au înăbușit, se oprește focul, se adaugă boiaua și se pune peste fasole.
Aceasta este indicată în regim de comun, ars, hiperproteic.