Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 14 – 20 iunie 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: macaroane cu brânză, un preparat recomandat în regimul pentru ulcer.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 14.06 – 20.06.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
14.06.2016
|
FRANZELA, CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10
|
CIORBA DE LEGUME
C+8-SNITEL DE PUI CU GARNITURA DE CUS -CUS 9a+2b+10- FRIPTURA DE PULPE CU GARNIT. DE CUS-CUS M.G:P.M.- SNITEL DE PUI,GARNIT.CUS-CUS.SALATA VARZA |
C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA
9a-TOCANITA DE CARTOFI CU MEZEL |
MIERCURI
15.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 |
SUPA DE ROSII CU PASTE FAINOASE
C+8-FRIPTURA DE PULPE CU MANCARE DE VARZA 9a,10,2b-FR.VITA CU GARNITURA DE OREZ M.G.:P.M.- FICATEI CU CARTOFI AURII.SALATA LEGUME |
C- MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL
9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI |
JOI
16.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8,2b UNT,OU-10 |
CIORBA DE PASARE
C-CHIFTELUTE DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE 9a,8,10,2b- GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G.:P.M.- ESCALOP DE PUI CU PIREU DE CARTOFI |
C-PILAF DE OREZ CU CARNE DE VITA
9a,2b-CPILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
VINERI
17.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8,2b |
CIORBA TARANEASCA
C+8- OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.- OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA |
C-SALATA ORIENTALA
9a,2b,10- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
SAMBATA
18.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10 |
CIORBA DE CARTOFI
C+8- FRIPTURA DE PORC CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- FR.DE PORC CU GARNITURA DE OREZ.SALATA |
C,9a,10-BR.TOPITA,IAURT,OU,BISCUITI CU CREMA
|
DUMINICA
19.06.2016 |
FRANZELA,
UNT,CASCAVAL-C UNT,CASCAVAL-9a,8 CACAO CU LAPTE |
SUPA CU FIDEA
C-SARMALUTE CU SMANTANA 9a,8,2b- CHIFT. DIETETICE CU PIREU SI SOTE DE CIUPERCI M.G.:P.M-SARMALUTE CU SMANTANA |
C-BR.TOP,VIRSLI,NAPOLITANE,MAR
9a,2b-BR.TOP,CREMV,NAPOLITANE,MAR |
LUNI
20.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b |
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8- FR.PULPE CU GARNIT.OREZ SI LEGUME MEXICANE 9a,8,10,2b- FR.PULPE CU GARNIT.OREZ SI LEGUME MEX. M.G.:PM- FR.PULPE CU GARNIT.OREZ SI LEG. MEXICANE |
C-UNT,CONS.PESTE,EUGENIA
9a-UNT,POLONEZ,EUGENIA NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Macaroane cu brânză
Ingrediente:
– macaroane 80 g
– brânză telemea 50 g
– brânză feta 50 g
– sare
Mod de preparare:
Într-un vas se pune apă la fiert cu puțină sare, iar când aceasta clocotește se pun macaroanele și se fierb în mod obișnuit, după indicațiile de pe ambalaj. După ce au fost fierte și scurse, se clătesc cu jet de apă rece și se amestecă cu brânza.
Acestea sunt indicate în regim de diabet (atenție la hidrații de carbon și sare), comun, hepatic, cardiac (brânza se pune la desărat), ulcer, pancreatită, hiperproteic, colită, hiposodat, ars, lăuze.
”BUCURIA MÂNCĂRII ESTE O PLĂCERE FOARTE NORMALĂ”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.