Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 31 mai – 6 iunie 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: cartofi natur, un preparat recomandat în regimul hepatic.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 31.05 -06.06.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
31.05.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C,8-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS 9a,2b,10-FR. PUI CART. CU ROZMARIN LA CUPTOR M.G.:P.M.-SNITEL DE PUI SI PIURE. SALATA V |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,10-PILAF DE OREZ CU CARNE DE VITA |
MIERCURI
01.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CREMV-C BR.TOP,CREMV-9a ,4a UNT,BR.VACI-10 |
CIORBA DE LEGUME CU OREZ
C-CHIFT. PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F 8,9a,10-PIEPT PUI SI CUS-CUS CU LEG. MEXICANE M.G.:P.M-CHIFT. PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNE PORC
9a,2b- MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI |
JOI
02.06.2016 |
FRANZELA,
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 CACAO CU LAPTE |
CIORBA DE CARTOFI
C-OSTROPEL DE PORC SI MAMALIGUTA 8,9a,10,2b-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-CASCAVAL PANE CART. PRAJITI.SALATA |
C-GHIVECI DE LEGUME CU SALAM
9a-BUDINCA DE OREZ CU MAR |
VINERI
03.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,POLON-9a,4a UNT,CASCAVAL-10 |
SUPA CU FULGI DE OU SI PASTE
C-GRATAR DE PUI SI OREZ 8,9a,10,4a-CHIFT. DIET. PUI SI PIURE DE CARTOFI M.G.:P.M.-GR. PUI SI OREZ.SALATA DE LEGUME |
C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA
9a,2b-BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI |
SAMBATA
04.06.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU-9a,4a UNT,OU-10 |
CIORBA TARANEASCA
C-FRIPTURA DE PORC SI CUS-CUS 8,10,9a-FRIPTURA DE VITA SI OREZ M.G.:P.M.-FR. PORC CUS-CUS.SALATA CASTRAVETI |
C-VIRSLI,BR.TOPITA,
NAPOLITANE 9a-CREMV,BR.TOPITA NAPOLITAMNE |
DUMINICA
05.06.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZ-9a,2b UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA D EPASTE
C-SARMALUTE CU SMANTANA 8,9a,4a,10-FR.PUI SI CARTOFI NAT. CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.-SNITEL PUI CART. NAT. CIUPERCI SOTE |
C-CONS. TON SOS,UNT,IAURT
9a-POLONEZ,UNT,IAURT |
LUNI
06.06.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a UNT,MIERE-10 |
SUPA CU FIDEA
C-RULADA PUI SOS DE ROSII SI PIURE DE CARTOFI 8,9a,10-GR. PUI SI CUS-CUS CU LEGUME MEXICANE M.G.:P.M.-GR. PUI SI CUS-CUS CU LEG. MEXICANE |
C-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT
9a,10- FIDEA CU LAPTE BISCUITI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Cartofi natur
Ingrediente:
– cartofi 350 g
– unt 5 g
– sare, piper, vegeta
– pătrunjel verde
Mod de preparare:
Cartofii se curăță, se spală și se taie cuburi, apoi se pun la fiert în apă rece cu puțină sare. După ce s-au fiert cartofii (fără să se sfărâme), se oprește focul și se strecoară apa de pe cartofi. Separat, se pune într-un vas unt la topit, apoi se adaugă cartofii care au fost scurși. Se potrivesc de sare, vegeta, piper și pătrunjel după gust.
Aceștia sunt indicați în regim de ulcer, hepatic, comun, diabet (atenție la hidrații de carbon), cardiac, pancreatită, stomac operat, colecist operat, hiperproteic, alergic.
”ȘTIM MULTE, DAR FACEM PUȚINE”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba