Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 17 – 23 mai 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: garnitură de orez, un preparat recomandat şi pentru pacienţii care au suferit o operaţie de stomac.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 17.05 – 23.05.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
17.05.2016
|
FRANZELA, CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10
|
CIORBA DE LEGUME
C-FRIPTURA DE PORC CU GARNITURA DE OREZ 9a+2b+10- GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G:P.M.- FRIPT. DE PORC CU GARNIT. OREZ.SALATA |
C-MACAROANE CU TELEMEA
9a,2b,10- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
MIERCURI
18.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,PARIZER-C BR.TOP,PARIZER-9a,8 |
SUPA DE PUI CU FIDEA
C+8-FRIPTURA DE PULPE CU MANCARE DE VARZA 9a,10,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI M.G.:P.M.-FRIPT.PULPE,CARTOFI AURII.CIUPERCI SOTE |
C- SALATA ORIENTALA CU OU
9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI |
JOI
19.05.2016 |
FRANZELA,CACAO
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10 |
CIORBA DE PUI A LA GREC
C+8-CHIFTELUTE DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE 9a8,10,2b- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- CHIFTELUTE DE PUI CU PIREU SI SOS DE ROSII |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNAT
9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR |
VINERI
20.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C BR.TOPITA,OU-9a,8,2b |
CIORBA DE CARTOFI
C+8-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b- TOCANITA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.-CASCAVAL PANE,CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C- VARZA A LA CLUJ
9a,2b,10-FIDEA CU LAPTE / EUGENIA
|
SAMBATA
21.05.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10 |
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8- SNITEL DE PUI CU GARNITURA DE OREZ 9a,10,2b-RULADA DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G.:P.M.- SNITEL PUI , GARNIT. DE OREZ.SALATA VARZA |
C-CONS.PESTE,BR.TOPITA,IAURT
9a,2b,- POLONEZ,BR.TOPITA,IAURT |
DUMINICA
22.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b |
SUPA CU FIDEA
C+8-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU SI LEGUME MEX 9a,8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA OREZ M.G.:P.M-FR.PULPE CU PIREU SI LEGUME MEXICANE |
C-VIRSLI,UNT,BISCUITI
9a,2b-CREMV,UNT,BISCUITI |
LUNI
23.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,2b |
CIORBA DE LEGUME
C+8-GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a,8,10,2b- CIULAMA DE PUI CU PASTE FAINOASE M.G.:PM- GRATAR DE PUI,GARNIT. DE CUS-CUS.SALATA VARZA |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a-MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As.principal MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Garnitură de orez
Ingrediente:
– orez 50 g
– morcovi 40 g
– ceapă 25 g
– ardei 10-15 g
– ulei 10 ml
– țelină 5 g
– sare, piper, vegeta
– verdeață (pătrunjel, țelină)
Mod de preparare:
Morcovul se curăță, se spală, se rade și se pune la călit într-un vas cu ulei, apoi se pun restul de legume curățate, spălate, și tăiate cuburi și puțină apă. După ce legumele s-au înăbușit, se adaugă orezul spălat și apă (o parte de orez și trei părți de apă). Când orezul este aproape fiert, se oprește focul. Se potrivește de sare, vegeta, piper, verdeață după gust.
Aceasta este indicată în regim de ulcer (nu în perioada de criză), comun, diabet (atenție la hidrații de carbon), hepatic, cardiac, desodat, ars, pancreatită, stomac operat, colecist operat. Fără ceapă și ardei este indicat în regim de colită.
„ALIMENTELE SUNT PRIETENOASE, NEPRIETENOASE ȘI, UNEORI, CHIAR DUȘMĂNOASE. DEPINDE DOAR DE NOI SĂ LE SELECTĂM.”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.