Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 10 – 16 mai. Rețeta săptămânii este: friptură de vită

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 10 – 16 mai. Rețeta săptămânii este: friptură de vită

IMG_0230Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte.  Recomandarea săptămânii este: friptură de vită, recomandată pentru pacienţii cu afecţiuni cardiace.

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA   10.05 –  16.05.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

10.05.2016

 

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,CREMV-C

BR.TOP,CREMV-9a,8

 

CIORBA DE  PUI CU PASTE SI LAMAIE

C+8-SNITEL DE PUI CU MANCARE DE VARZA

9a+2b+10- RULADA DE PUI CU GARNITURA OREZ

M.G:P.M.- SNITEL DE PUI,GARNIT. OREZ.SALATA VARZA

C-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT

9a,2b,10- CARTOFI  FRANTUZESTI

MIERCURI

11.05.2016

 

 

FRANZELA,CEAI

UNT ,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

CIORBA TARANEASCA

C+8-OSTROPEL DE PUI CU MAMALIGUTA

9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-PULPE  DEZOSATE,CARTOFI AURII.SALATA

C- PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,2b,10-FIDEA CU LAPTE / BISCUITI

JOI

12.05.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b

CIORBA DE PASARE

C-FRIPTURA DE PORC CU PIREU SI CIUPERCI SOTE

9a8,10,2b- GRATAR DE PUI CU PIREU SI CIUPERCI SOTE

M.G.:P.M.- FR.DE PORC CU PIREU SI CIUPERCI SOTE

C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT

9a,2b-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

VINERI

13.05.2016

 

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10,2b

CIORBA DE CARTOFI

C-CHIFTELUTE CU IAHNIE DE FASOLE USCATA

9a,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:P.M.- CHIFT. DE PORC CU IAHNIE .SALATA VARZA

C- CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

9a,2b,10-MACAROANE CU BRANZA DE VACI

 

SAMBATA

14.05.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,OU-C

BR.TOPITA,OU-9a,8

UNT,OU-10

SUPA CU FIDEA

C+8- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS

9a,10,2b-CHIFTELUTE DE PUI ,CARTOFI NATUR, LEG.MEX

M.G.:P.M.- GRATAR DE PUI,CARTOFI NATUR SI LEG.MEX

C-UNT,VIRSLI,BISCUITI CU CREMA

9a,2b,- UNT,CREMV,BISCUITI CU CREMA

DUMINICA

15.05.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

CIORBA DE VARZA / CIORBA DE LEGUME

C+8-FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ

9a,8,10,2b- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA DE OREZ

M.G.:P.M-FRIPTURA DE PULPE CU OREZ.SALATA VARZA

C,9a-BR.TOPITA,OU,IAURT,NAPOLITANE,

MAR

LUNI

16.05.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,POLONEZ-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8,2b

CIORBA DE PUI  A LA GREC

C+8-SNITEL DE PUI CU MAZARE BOABE

9a,8,10,2b- TOCANITA DE VITA CU PASTE FAINOASE

M.G.:PM- FICAT LA CUPTOR,CARTOFI PRAJITI.SALATA

C-TOCANITA DE CARTOFI CU MEZEL

9a-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT: As. MIHACEA  SIMONA

,, O ALIMENTATIE  CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Friptură de vită 

Ingrediente:

– carne vită                   100 g

– morcovi                        30 g

– pătrunjel                       10 g

– țelină                            10 g

– ceapă                           20 g

– ardei                             20 g

– ulei                                 5 g

– usturoi (opțional)

– sare, piper, vegeta

– condimente (busuioc, coriandru, oregano, foi de dafin)

– boia (opțional)

Mod de preparare:

Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se condimentează. Separat, se pune uleiul la foc și se adaugă carnea, lăsându-se la înăbușit. După ce carnea se înăbușește, se adaugă legumele, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă. Se introduce vasul în cuptorul încins. Când acestea sunt fierte, astfel încât pot fi străpunse ușor cu furculița, se oprește focul. Carnea se scoate din vas și legumele se pisează, astfel se obține un sos gustos din legume, care se potrivește de sare, piper, vegeta după gust. Acesta se pune peste carne.

Opțional: carnea se gătește bucată întreagă (0.5-1 kg). După ce aceasta este fiartă, se porționează și se pune sosul.

Aceasta este indicată în regim de diabet, comun, ars, hepatic, desodat, ulcer (nu în perioada de criză), în perioada de alăptare, hiposodat, cardiac, pancreatită (nu în perioada de criză), renal.

” CÂTE PUȚIN DIN TOATE: PUȚIN, DAR SUFICIENT.”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.