Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este: sărmăluţe cu smântână, o reţetă indicată în regim de comun, ars, hiperproteic şi diabet (carne de vită/pui/curcan).
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 26.04 – 02.05.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
26.04.2016
|
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
CIORBA DE PASARE
C-RULADA DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE 9a+2b+10- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G:P.M.- FR.VITA,GARNIT. DE CUS-CUS.SALATA VARZA |
C-TOCANITA DE CARTOFI CU CARNAT
9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI |
MIERCURI
27.04.2016
MENIU DE POST |
FRANZELA,CEAI
MARGARINA ,GEM-C MARGARINA,GEM-9a,10 |
SUPA DE ROSII CU PASTE POST
C- IAHNIE DE FASOLE USCATA.SALATA DE VARZA 9a,10,2b-TOCANITA DE CARTOFI . BISCUITI M.G.:P.M.- GR.DE PUI, LEGUME.SALATA (SAU DE POST) |
C- TAIETEI CU VARZA ( POST)
9a,2b,10-MANCARE DE CUS-CUS. SOTE DE MAZARE BOABE (POST) |
JOI
28.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b |
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8-SNITEL DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS 9a8,,10,2b- CIULAMA DE PUI CU PASTE FAINOASE M.G.:P.M.- SNITEL DE PUI,PIREU DE CARTOFI.SALATA |
C-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI
9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR |
VINERI
29.04.2016
MENIU DE POST |
FRANZELA,CEAI
MARGARINA,MIERE-C MARGARINA,MIERE-9a,10,2b |
CIORBA DE FASOLE USCATA /CIORBA DE CARTOFI(POST)
C-PILAF DE OREZ SI CIUPERCI SCAZUTE 9a,10,2b- PILAF DE OREZ SI CIUPERCI SCAZUTE M.G.:P.M.- FR.PULPE,GARNITURA OREZ,CIUPERCI SOTE (SAU DE POST) |
C,9a,2b,10- GHIVECI DE LEGUME
(POST) |
SAMBATA
30.04.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,BR.VACI-C UNT,BR.VACI -9a,2b |
CIORBA TARANEASCA
C+8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA 9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M.- TOCANITA DE FICAT CU MAMALIGUTA |
C-BR.TOPITA,CARNAT,MAR
9a,2b,- BR.TOPITA,POLONEZ,MAR |
DUMINICA
01.05.2016 |
FRANZELA
UNT, OU ROSU CASCAVAL COZONAC CACAO CU LAPTE |
HRISTOS A INVIAT !
c- SARMALUTE CU SMANTANA 9a,8,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU CARTOFI NATUR M.G.:P.M.- SARMALUTE CU SMANTANA |
C-BR.TOPITA,VIRSLI,BISC.CREMA
9a,2b-BR.TOPITA,CREMV,BISC.CREMA |
LUNI
02.05.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,PARIZER-C UNT,PARIZER-9a,8,2b |
CIORBA ARDELENEASCA
C-FR.PORC CU PIREU DE CARTOFI SI LEGUME MEXICANE 9a,8,10,2b- FRIPT. PULPE , GARNIT. DE OREZ SI LEG.MEX M.G.:PM- FRIPT. DE PORC ,PIREU DE CARTOFI,LEG.MEX |
C-UNT,PATEU,NAPOLITANE
9a,2b- UNT,MIERE,IAURT,NAPOLIT,MAR |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Sărmăluţe cu smântână
Ingrediente:
– carne tocată 100 g
– orez 10 g
– cartofi 30 g
– ceapă 15 g
– ulei 3 g
– sare, piper, vegeta
– cimbru, mărar
– varză 300-350 g
– bulion
– smântână 10-15 g
Mod de preparare:
Carnea tocată se amestecă cu ceapă, cartof ras și stors, orezul spălat și condimente. Se pregătesc frunzele de varză cu care se învelește compoziția de mai sus. Într-un vas se face un pat de frunze din varză tăiată, peste care se pun sărmăluțele. Sarmalele se acoperă cu un strat de frunze tăiate mărunt, mărar și cimbru, se adaugă apă rece și se fierb la foc mic. Înainte de a se lua de pe foc, se adaugă bulionul (dacă se folosește varză murată nu se pune bulion), se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se servesc calde, cu smântână. Opțional: se poate pune între sărmăluțe carne afumată. Aceasta este indicată în regim de comun, ars, hiperproteic, diabet (carne de vită/pui/curcan).
O singură dată pe an e Paștele. O zi specială, îmbogățită de aroma bucatelor tradiționale și parfumul florilor de primăvară și al tău! Paște fericit!
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.