Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 26 aprilie- 2 mai. Rețeta săptămânii este: sărmăluţe cu smântână

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 26 aprilie- 2 mai. Rețeta săptămânii este: sărmăluţe cu smântână

sarmalutePacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte.  Recomandarea săptămânii este: sărmăluţe cu smântână, o reţetă indicată în regim de comun, ars, hiperproteic şi diabet (carne de vită/pui/curcan).

 

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA   26.04 –  02.05.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

26.04.2016

 

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,8

UNT,OU-10

CIORBA DE PASARE

C-RULADA DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE

9a+2b+10- FRIPTURA DE VITA CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G:P.M.- FR.VITA,GARNIT. DE CUS-CUS.SALATA VARZA

C-TOCANITA DE CARTOFI CU CARNAT

9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI

MIERCURI

27.04.2016

 

MENIU DE POST

FRANZELA,CEAI

MARGARINA ,GEM-C

MARGARINA,GEM-9a,10

SUPA DE ROSII CU PASTE                    POST

C- IAHNIE DE FASOLE USCATA.SALATA DE VARZA

9a,10,2b-TOCANITA DE CARTOFI . BISCUITI

M.G.:P.M.- GR.DE PUI, LEGUME.SALATA  (SAU DE  POST)

C- TAIETEI CU VARZA        ( POST)

9a,2b,10-MANCARE DE CUS-CUS. SOTE DE MAZARE BOABE  (POST)

JOI

28.04.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8,2b

CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE

C+8-SNITEL DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS

9a8,,10,2b- CIULAMA DE PUI CU PASTE FAINOASE

M.G.:P.M.- SNITEL DE PUI,PIREU DE CARTOFI.SALATA

C-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI

9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

VINERI

29.04.2016

 

MENIU DE POST

FRANZELA,CEAI

MARGARINA,MIERE-C

MARGARINA,MIERE-9a,10,2b

CIORBA DE FASOLE USCATA /CIORBA DE CARTOFI(POST)

C-PILAF DE OREZ SI CIUPERCI SCAZUTE

9a,10,2b- PILAF DE OREZ SI CIUPERCI SCAZUTE

M.G.:P.M.- FR.PULPE,GARNITURA OREZ,CIUPERCI SOTE

(SAU DE POST)

C,9a,2b,10- GHIVECI DE LEGUME

(POST)

SAMBATA

30.04.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,BR.VACI-C

UNT,BR.VACI  -9a,2b

CIORBA TARANEASCA

C+8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

9a,10,2b-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.- TOCANITA DE FICAT CU MAMALIGUTA

C-BR.TOPITA,CARNAT,MAR

9a,2b,- BR.TOPITA,POLONEZ,MAR

DUMINICA

01.05.2016

FRANZELA

UNT, OU ROSU

CASCAVAL

COZONAC

CACAO CU LAPTE

HRISTOS  A  INVIAT  !

c- SARMALUTE CU SMANTANA

9a,8,10,2b- FRIPTURA DE VITA CU CARTOFI NATUR

M.G.:P.M.- SARMALUTE CU SMANTANA

C-BR.TOPITA,VIRSLI,BISC.CREMA

9a,2b-BR.TOPITA,CREMV,BISC.CREMA

LUNI

02.05.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,PARIZER-C

UNT,PARIZER-9a,8,2b

CIORBA  ARDELENEASCA

C-FR.PORC CU PIREU DE CARTOFI SI LEGUME MEXICANE

9a,8,10,2b- FRIPT. PULPE , GARNIT. DE OREZ SI LEG.MEX

M.G.:PM- FRIPT. DE PORC ,PIREU DE CARTOFI,LEG.MEX

C-UNT,PATEU,NAPOLITANE

9a,2b- UNT,MIERE,IAURT,NAPOLIT,MAR

 

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT: As. MIHACEA  SIMONA

,, O ALIMENTATIE  CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Sărmăluţe cu smântână

Ingrediente:

– carne tocată           100 g

– orez                         10 g

– cartofi                      30 g

– ceapă                      15 g

– ulei                            3 g

– sare, piper, vegeta

– cimbru, mărar

– varză             300-350 g

– bulion

– smântână          10-15 g

Mod de preparare:

Carnea tocată se amestecă cu ceapă, cartof ras și stors, orezul spălat și condimente. Se pregătesc frunzele de varză cu care se învelește compoziția de mai sus. Într-un vas se face un pat de frunze din varză tăiată, peste care se pun sărmăluțele. Sarmalele se acoperă cu un strat de frunze tăiate mărunt, mărar și cimbru, se adaugă apă rece și se fierb la foc mic. Înainte de a se lua de pe foc, se adaugă bulionul (dacă se folosește varză murată nu se pune bulion), se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se servesc calde, cu smântână. Opțional: se poate pune între sărmăluțe carne afumată. Aceasta este indicată în regim de comun, ars, hiperproteic, diabet (carne de vită/pui/curcan).

O singură dată pe an e Paștele. O zi specială, îmbogățită de aroma bucatelor tradiționale și parfumul florilor de primăvară și al tău! Paște fericit!

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețete dietetice” realizată  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba.