Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte. Recomandarea săptămânii este rețeta de ciuperci sotate, un preparat recomandat pentru pacienții cu afecțiuni renale.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT. SAPTAMANA 29.03 – 04.04.2015
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
29.03.2016
|
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 |
CIORBA TARANEASCA
C+8-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA 9a+2b+10- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G:P.M.-TOCANITA DE FICAT CU MAMALGUTA |
C-VARZA A LA CLUJ
9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI |
MIERCURI
30.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a ,2b |
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8- SNITEL DE PUI CU MANCARE MAZARE BOABE 9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE DE PUI CU CARTOFI NATUR M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU CARTOFI NATUR SI MAZARE |
C- MACAROANE CU BR. TELEMEA
9a,2b- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
JOI
31.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C BR.TOPITA,OU-9a,8,2b |
CIORBA DE PASARE
C- RULADA DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE FAINOASE 9a8,,10,2b- GRATAR DE PUI CU GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:P.M.- CHIFTELUTE DE PORC CU SOS SI PASTE |
C-MANCARE DE MAZARE CU MEZEL
9a,2b-MUSACA DE PUI CU PIEPT DE PUI |
VINERI
01.04.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10,2b |
CIORBA DE LEGUME
C+8- FRIPTURA DE PULPE SI PIREU DE CARTOFI 9a,10,2b- CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI M.G.:P.M.-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU SI CIUPERCI |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
SAMBATA
02.04.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,SALAM-C BR.TOP,PARIZER-9a,8, |
CIORBA DE CARTOFI
C+8- GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE 9a,10,2b-RULADA DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE |
C-UNT,IAURT,OU,BISCUITI,MAR
9a,2b,- UNT,IAURT,OU,BISCUITI,MAR |
DUMINICA
03.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10,2b |
SUPA DE PUI CU FIDEA
C+8- FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA 9a,10,2b- FRIPT. PULPE CU CARTOFI NAT SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M.- FRIPT. DE PORC CU PIREU SI MANCARE VARZA |
C-BR.TOPITA,VIRSLI,EUGENIA
9a,2b-BR.TOPITA,CREMV,EUGENIA |
LUNI
04.04.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,OU-C BR.TOP,OU-9a,8,2b
|
SUPA DE ROSII CU PASTE
C+8 –PULPE LA CUPTOR CU CARTOFI AURII 9a,10,2b- GRATAR DE PUI SI GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:PM- FICAT LA CUPTOR CU CARTOFI PAI .VARZA M |
C-MANCARE DE FASOLE CU PIEPT DE PUI
9a,2b- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,,O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Rețeta săptămânii
Ciuperci sote
Ingrediente:
– ciuperci 250 g
– unt 10 g
– lapte 50 ml
– smântână 5-10 g
– făină albă 5 g
– brânză feta 15-20 g
– ceapă 5-10 g
– sare, piper, vegeta
– condimente (busuioc, oregano)
Mod de preparare:
Într-o cratiță se pune untul, apoi se adaugă ceapa curățată, spălată și tăiată. După ce ceapa s-a sotat se adaugă ciupercile din conserva (dacă se folosesc ciuperci crude, acestea se lasă la foc până sunt fierte), iar după câteva clocote se adaugă brânza feta. Separat se pregătește chelmul (făina se amestecă cu lapte) și se pune peste ciuperci, se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se adaugă smântâna, se potrivește de sare, piper, vegeta și restul condimentelor după gust.
Această rețetă este indicată în regim de comun, hiposodat, ulcer (fără ceapă în perioada de criză), hepatic, renal, hiperproteic, diabet, cardiac, desodat (atenție la sare), ars.
„Să dăm sănătății alimente, iar alimentelor sănătate”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.