Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 29 martie – 4 aprilie 2016. Recomandarea săptămânii este ciuperci sotate, un preparat recomandat pentru pacienții cu afecțiuni renale

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 29 martie – 4 aprilie 2016.  Recomandarea săptămânii este ciuperci sotate, un preparat recomandat pentru pacienții cu afecțiuni renale

ciuprciPacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pot consulta și în această săptămână meniul pentru fiecare afecțiune în parte.  Recomandarea săptămânii este rețeta de ciuperci sotate, un preparat recomandat pentru pacienții cu afecțiuni renale.

 

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT. SAPTAMANA   29.03 –  04.04.2015

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

29.03.2016

 

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,POLONEZ-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8

CIORBA  TARANEASCA

C+8-TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

9a+2b+10- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G:P.M.-TOCANITA DE FICAT CU MAMALGUTA

C-VARZA A LA CLUJ

9a,2b,10-MACAROANE CU BR.VACI

MIERCURI

30.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a ,2b

CIORBA DE PUI  CU PASTE SI LAMAIE

C+8- SNITEL DE PUI CU MANCARE MAZARE BOABE

9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE DE PUI CU CARTOFI NATUR

M.G.:P.M.-SNITEL  PUI CU CARTOFI NATUR SI MAZARE

C- MACAROANE CU BR. TELEMEA

9a,2b- PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

JOI

31.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,OU-C

BR.TOPITA,OU-9a,8,2b

CIORBA  DE PASARE

C- RULADA DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE FAINOASE

9a8,,10,2b- GRATAR DE PUI  CU GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:P.M.- CHIFTELUTE  DE PORC CU SOS SI PASTE

C-MANCARE DE MAZARE CU MEZEL

9a,2b-MUSACA DE PUI CU PIEPT DE PUI

VINERI

01.04.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10,2b

CIORBA DE LEGUME

C+8- FRIPTURA DE PULPE SI PIREU DE CARTOFI

9a,10,2b- CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

M.G.:P.M.-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU SI CIUPERCI

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,10- BUDINCA DE GRIS CU RAHAT

SAMBATA

02.04.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,8,

CIORBA DE CARTOFI

C+8- GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE

9a,10,2b-RULADA DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE

M.G.:P.M.-GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE

C-UNT,IAURT,OU,BISCUITI,MAR

9a,2b,- UNT,IAURT,OU,BISCUITI,MAR

DUMINICA

03.04.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10,2b

SUPA DE PUI CU FIDEA

C+8- FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA

9a,10,2b- FRIPT. PULPE CU CARTOFI NAT SI CIUPERCI SOTE

M.G.:P.M.- FRIPT. DE PORC CU PIREU SI MANCARE VARZA

C-BR.TOPITA,VIRSLI,EUGENIA

9a,2b-BR.TOPITA,CREMV,EUGENIA

LUNI

04.04.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,8,2b

 

SUPA DE ROSII CU PASTE

C+8 –PULPE LA CUPTOR CU CARTOFI AURII

9a,10,2b- GRATAR DE PUI  SI GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:PM- FICAT LA CUPTOR CU CARTOFI PAI .VARZA M

C-MANCARE DE FASOLE CU PIEPT DE PUI

9a,2b- GRIS CU LAPTE SI SIROP

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.   INT: As. MIHACEA  SIMONA

,,O ALIMENTATIE  CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Rețeta săptămânii

Ciuperci sote

Ingrediente:

–  ciuperci                      250 g

–  unt                               10 g

–  lapte                            50 ml

–  smântână                 5-10 g

–  făină albă                       5 g

–  brânză feta             15-20 g

–  ceapă                       5-10 g

–  sare, piper, vegeta

–  condimente (busuioc, oregano)

Mod de preparare:

Într-o cratiță se pune untul, apoi se adaugă ceapa curățată, spălată și tăiată. După ce ceapa s-a sotat se adaugă ciupercile din conserva (dacă se folosesc ciuperci crude, acestea se lasă la foc până sunt fierte), iar după câteva clocote se adaugă brânza feta. Separat se pregătește chelmul (făina se amestecă cu lapte) și se pune peste ciuperci, se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se adaugă smântâna, se potrivește de sare, piper, vegeta și restul condimentelor după gust.

Această rețetă  este indicată în regim de comun, hiposodat, ulcer (fără ceapă în perioada de criză), hepatic, renal, hiperproteic, diabet, cardiac, desodat (atenție la sare), ars.

„Să dăm sănătății alimente, iar alimentelor sănătate”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.