Numărul pacienţilor cu TBC din Alba este în scădere, dar afecţiunile pulmonare obstructive sunt în creştere; Dispensarul TBC din Alba Iulia tratează şi monitorizează pacienţii cu afecţiuni respiratorii

Numărul pacienţilor cu TBC din Alba este în scădere, dar afecţiunile pulmonare obstructive sunt în creştere; Dispensarul TBC din Alba Iulia tratează şi monitorizează pacienţii cu afecţiuni respiratorii

DSC_0002În fiecare an în data 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, o afecţiune, care este considerată în continuare o problemă de sănătate publică. În Alba Iulia, în structura Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia funcţionează Dispensarul TBC, care tratează şi monitorizează pacienţii care suferă de această afecţiune.

Medicul primar Ligia Lăncrăjan Franchini, şeful secţiei Dispensar TBC din Alba Iulia și coordonator tehnic județean al Programului Național de Prevenire și Combatere a Tuberculozei pentru județul Alba, a declarat că numărul pacienţilor care suferă de TBC este în scădere în judeţul nostru încă din anul 2002 şi urmează tendinţa naţională. Cu toate acestea România se situează pe primele locuri între ţările europene în ceea ce priveşte incidența Tuberculozei.

Potrivit datelor Dispensarului TBC din Alba Iulia în anul 2015, la nivelul județului Alba, s-au înregistrat 152 de cazuri noi şi recidive, cu două mai mult faţă de anul 2014. Se constata o  creștere ușoară a cazurilor de recidivă. Cea mai mare provocare în tratarea acestei boli este  Tuberculoza multidrog rezistentă care necesită medicaţie costisitoare şi monitorizare de lungă durată (2 ani de tratament).

Dispensarul TBC din Alba Iulia tratează şi monitorizează aceşti pacienţi, dar și pe cei care suferă de alte afecţiuni respiratorii şi pulmonare.

„Patologia frecventă în perioadele reci ale anului este diversă. Apar infecții ale căilor respiratorii inferioare cum ar fi: bronșite, pneumonii. De asemenea, afecțiunile pulmonare obstructive: Astmul și BPOC-ul sunt tot mai numeroase. De altfel, aceste afecțiuni sunt subdiagnosticate la nivelul populației”, a spus medicul Ligia Lăncrăjan Franchini.

Dispensarul TBC din Alba Iulia funcționează cu trei medici în fiecare zi a săptămânii, iar în ziua de marți se alătură echipei un al patrulea medic pentru consultații de ambulator. Este vorba despre: medicul primar Ligia Lăncrăjan Franchini, șeful Secției  Dispensar TBC din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, medicul primar Ravara Chirilă, medicul specialist Viorel Mada și medicul specialist Ioana Ghigolea.

dr11 dr21 dr3dr.ioana-ghigolea1

 

Activitatea Dispensarului TBC constă în oferirea de consult clinic pneumologic, efectuarea de explorări funcționale respiratorii (spirometrie) cu scop diagnostic și terapeutic, examene radiologice pulmonare standard, EKG standard, tratament în ambulatoriu și monitorizare,  tratament pe cale inhalatorie- aerosoli.

De asemenea, se efectuează urmărirea evidenței și tratamentul unor boli respiratorii cronice- Astm bronșic, BPOC, PID, Bronșiectozii, Sarcoidoză, etc. Tot la Dispensarul TBC se face recoltarea de produse biologice pentru examenul bacteriologic al tuberculozei pulmonare și se monitorizează  chimioterapia antituberculoasă prin programul PNCT.

În cadrul Programului Național de Prevenire și Combatere a Tuberculozei, Dispensarul din Alba Iulia are și rolul de colectare a datelor din teritoriul arondat referitoare la incidența și prevalența tuberculozei pulmonare și efectuează centralizarea situației statistice trimestriale și anuale din județul Alba.

În Dispensarul TBC din Alba Iulia se oferă și consiliere și tratament pentru tratarea dependenței de nicotină prin programul „Stop Fumat!”.

24 martie – Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei, ce este TB?

Tuberculoza (TB) este o boala infecto-contagioasa larg raspandita in intreaga lume, cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezinta o cauza majora de deces la nivel mondial si constituie o importanta problema de sanatate publica.

Sediu: cel mai adesea afecteaza plamanii, dar se poate localiza la oricare alt organ (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc).

Incidenta: scazuta in tarile dezvoltate (America, vestul Europei) si crescuta in Africa, Asia de Sud –Est si estul Europei.

Raspuns la terapie: tuberculoza chimio-sensibila cu schema standardizata de tratament cu durata de 6 luni si tuberculoza chimio-rezistenta care necesita un plan terapeutic mai complex si durata mai lunga (până la 2 ani).

Persoanele care se infecteaza au doua posibilitati: sa ramana infectate- tuberculoza latenta sau sa treaca de la stadiul de infectie la cel de boala- tuberculoza activa. Pana la o treime din populatia lumii este infectata cu tuberculoza asimptomatica si nu transmite infectia celor din jur. Chimioprofilaxia este recomandata in aceasta situatie pentru a preveni imbolnavirea, mai ales la grupele vulnerabile (copii și vârstnici), în condițiile contactului cu un bolnav cu TB activ.

Daca sistemul imunitar este slăbit, in lipsa tratamentului, persoana infectata dezvolta tuberculoza activa si este capabila sa infecteze alti oameni. Boala apare la 5-10% din persoanele cu tuberculoza latenta si se poate produce oricand de-a lungul vietii, dar cel mai mare risc este în primii doi ani de la infectia initiala. Netratata, boala este fatala.

Persoanele bolnave de tuberculoza elimina prin tuse sau stranut picaturi mici de secretii care contin bacterii. Pe calea aerului, aceste picaturi sunt inhalate de persoanele din anturajul apropiat al bolnavului care devin “contacti TB”. Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiati, colegii de serviciu si necesita un contact apropiat si de lunga durata in spatii inchise pentru a se infecta.

Factori de risc

  • Persoanele care prezintă un sistem imunitar scăzut
  • Infectatii HIV
  • Utilizatorii de droguri si alcool in exces
  • Scaderea imunitatii: transplant de organe, boli autoimune, tratament imunosupresor
  • Afectiuni cronice: diabet zaharat necontrolat, ciroza, rezectii gastrice, hemodializa etc
  • Persoane din colectivitati gen institutii corectionale, penitenciare, camine- spital, azile
  • Muncitorii expusi la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvolta pneumoconioze
  • Factori de mediu: cataclisme, razboaie, migratii
  • Varste extreme: copii mici (<5 ani) si varstnicii
  • Boli maligne: cancere, limfoame, leucemii
  • Contactii persoanelor cu tuberculoza: familia, prietenii

Cai de transmitere

  • principala cale de transmitere: calea aeriana
  • cai mult mai rare: transplacentara (de la mama la fat), cutanata, digestiva- prin consumul de lapte de la animale cu mastita tuberculoasa

DSC_0021 DSC_0018 DSC_0012 DSC_0011 DSC_0007 DSC_0025 DSC_0026DSC_0014