Meniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada
22 – 28 martie 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: Ciorba de cartofi, o mâncare ce poate fi preparată și acasă pentru cei care nu au regim alimentar dar și pentru pacienții care cu afecțiuni cardiace.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI PERSONAL MEDICAL(P.M., SALA)
PT.SAPTAMANA 22.03 -28.03.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
22.03.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOPI,VIRSLI-C BR.TOPI,CREMV-9a,8 UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA DE MAZARE CU OREZ
C,8-SNITEL DE PUI SI PIURE DE CARTOFI 9a,2b,10-PIEPT DE PUI SI CUS-CUS CU CIUPERCI M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU PIURE SI MAZARE B. |
C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT
9a-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTE |
MIERCURI
23.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10
|
C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI
9a,8-CIORBA DE LEGUME C,8,9a,10-TOCANITA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M-FICAT PUI CART AURII.VARZA MURATA |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a-MACAROANE CU BRANZA DE VACI |
JOI
24.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOPI,PARIZ.-C BR.TOPI,PARIZ.-9a,8 UNT,OU-10 |
SUPA CU FIDEA
C-FRIPTURA DE PORC SI OREZ 8,9a,10,2b-FRIPTURA DE PUI SI OREZ M.G.:P.M.-FR. DE PORC CU OREZ SI LEG. MEXIC. |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a-MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI |
VINERI
25.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a,8
|
CIORBA DE CARTOFI
C-CHIFTELUTE DE PORC CU IAHNIE DE FASOLE 8,9a,10,4a-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS M.G.:P.M.-CHIFT.PORC CU IAHNIE. VARZA MURATA |
C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI
9a,2b-FIDEA CU LAPTE. BISCUITI |
SAMBATA
26.03.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C,8 BR.TOPITA,OU-9a,10
|
CIORBA TARANEASCA
C-OSTROPEL DE PUI SI MAMALIGUTA 8,10,9a-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-OSTROPEL DE PUI SI MAMALIGUTA. |
C-CONS.TON ULEI,UNT,IAURT
9a-POLONEZ,UNT,IAURT |
DUMINICA
27.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,SALAM-C UNT,PARIZER-9a,8 UNT,BR.VACI-10 |
SUPA CU FULGI DE OU SI CARTOFI
C-SARMALUTE CU SMANTANA 8,9a,4a,10-FRIPT. DE PUI CU OREZ SI LEG. MEXICAN. M.G.:P.M.-SNITEL PUI OREZ SI LEG. MEXICANE |
C-PATEU,BR.TOPITA,
NAPOLITANE 9a-CREMVR,BR.TOPITA, NAPOLITANE |
LUNI
28.03.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10
|
CIORBA DE PASARE
C,8-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS 9a,10-FRIPTURA DE VITA SI PIURE DE CARTOFI M.G.:P.M-ESCALOP PUI SOS DE SMANT. SI PIURE. |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIURE
9a,10-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Ciorba de cartofi
Ingrediente:
– cartofi 150 g
– morcovi 50 g
– pătrunjel 5 g
– păstârnac 5 g
– țelină 5 g
– ceapă 5 g
– ardei 5 g
– ulei 3 ml
– oase ciorbă (carne) 20 g
– ou 1/4 buc
– smântână 5 g
– vegeta, sare, foi dafin
– oțet (lămâie)
– verdeață (țelină, pătrunjel, leuștean, tarhon)
– lapte
Mod de preparare:
Oasele (carnea) se pun la foc în apă rece cu puțină sare, se înlătură spuma, apoi se adaugă zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe. Când zarzavatul este fiert, se adaugă cartofii tăiați cuburi, apoi, după ce s-au fiert cartofii (fără să se sfărâme), se oprește focul. Separat, se bate oul (gălbenușul) cu smântâna și puțin lapte, se diluează treptat cu câte un pic de zeama, apoi se adaugă peste ciorbă. Se drege după gust cu vegeta, sare, foi dafin, verdeață și oțet (lămâie).
Atunci când este preparata cu carne de porc este indicată în regim de comun, diabet fără complicații (atenție la hidrații de carbon), ars, hiperproteic. Când este preparata cu carne de vită/pui este indicată și la regim hiposodat, desodat (atenție la sare), hepatic, ulcer (nu în perioada de criză), cardiac, renal.
„Sănătatea nu este ceva de la sine înțeles. Ea se creează și se întreține”
Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.