Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 22 – 28 martie 2016. Reţeta săptămânii este recomandată şi în regimul pacienţilor cu afecţiuni cardiace

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 22 – 28 martie 2016. Reţeta săptămânii este recomandată şi în regimul pacienţilor cu afecţiuni cardiace

ciorbaMeniul de care vor beneficia pacienții Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada

22 – 28 martie 2016 este detaliat mai jos pentru cele trei mese principale ale zilei. Săptămâna aceasta rețeta recomandată este: Ciorba de cartofi, o mâncare ce poate fi preparată și acasă pentru cei care nu au regim alimentar dar și pentru pacienții care cu afecțiuni cardiace.

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA  22.03 -28.03.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

22.03.2016

FRANZELA, CEAI

BR.TOPI,VIRSLI-C

BR.TOPI,CREMV-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA DE MAZARE CU OREZ

C,8-SNITEL DE PUI SI PIURE DE CARTOFI

9a,2b,10-PIEPT DE PUI SI CUS-CUS CU CIUPERCI

M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU PIURE SI MAZARE B.

C-MANCARE DE MAZARE CU CARNAT

9a-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTE

MIERCURI

23.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

 

C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI

9a,8-CIORBA DE LEGUME

C,8,9a,10-TOCANITA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M-FICAT PUI CART AURII.VARZA MURATA

C-SALATA ORIENTALA CU OU

9a-MACAROANE CU BRANZA DE VACI

JOI

24.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOPI,PARIZ.-C

BR.TOPI,PARIZ.-9a,8

UNT,OU-10

SUPA CU FIDEA

C-FRIPTURA DE PORC SI OREZ

8,9a,10,2b-FRIPTURA DE PUI SI OREZ

M.G.:P.M.-FR. DE PORC CU OREZ SI LEG. MEXIC.

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a-MUSACA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI

VINERI

25.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,4a,8

 

CIORBA DE CARTOFI

C-CHIFTELUTE DE PORC CU IAHNIE DE FASOLE

8,9a,10,4a-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS

M.G.:P.M.-CHIFT.PORC CU IAHNIE. VARZA MURATA

C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI

9a,2b-FIDEA CU LAPTE.

BISCUITI

SAMBATA

26.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,OU-C,8

BR.TOPITA,OU-9a,10

 

CIORBA TARANEASCA

C-OSTROPEL DE PUI SI MAMALIGUTA

8,10,9a-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-OSTROPEL DE PUI  SI MAMALIGUTA.

C-CONS.TON ULEI,UNT,IAURT

9a-POLONEZ,UNT,IAURT

DUMINICA

27.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,SALAM-C

UNT,PARIZER-9a,8

UNT,BR.VACI-10

SUPA CU FULGI DE OU SI CARTOFI

C-SARMALUTE CU SMANTANA

8,9a,4a,10-FRIPT. DE PUI  CU OREZ SI LEG. MEXICAN.

M.G.:P.M.-SNITEL PUI OREZ SI LEG. MEXICANE

C-PATEU,BR.TOPITA,

NAPOLITANE

9a-CREMVR,BR.TOPITA,

NAPOLITANE

LUNI

28.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

 

CIORBA DE PASARE

C,8-GRATAR DE PUI SI CUS-CUS

9a,10-FRIPTURA DE VITA SI PIURE DE CARTOFI

M.G.:P.M-ESCALOP PUI SOS DE SMANT. SI PIURE.

C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU PIURE

9a,10-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

  ,, O ALIMENTATIE CUMPATATA SI ECHILIBRATA CRESTE SPERANTA DE VIATA”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

 

Ciorba de cartofi

Ingrediente:

– cartofi                                    150 g

– morcovi                                   50 g

– pătrunjel                                    5 g

– păstârnac                                  5 g

– țelină                                         5 g

– ceapă                                        5 g

– ardei                                          5 g

– ulei                                            3 ml

– oase ciorbă (carne)                 20 g

– ou                                           1/4 buc

– smântână                                  5 g

– vegeta, sare, foi dafin

– oțet (lămâie)

– verdeață (țelină, pătrunjel, leuștean, tarhon)

– lapte

Mod de preparare:

Oasele (carnea) se pun la foc  în apă rece cu puțină sare, se înlătură spuma, apoi se adaugă  zarzavatul curățat, spălat și tăiat cubulețe. Când zarzavatul este fiert, se adaugă cartofii tăiați cuburi, apoi, după ce s-au fiert cartofii (fără să se sfărâme), se oprește focul. Separat, se bate oul (gălbenușul) cu smântâna și puțin lapte, se diluează treptat cu câte un pic de zeama, apoi se adaugă peste ciorbă. Se drege după gust cu vegeta, sare, foi dafin, verdeață și oțet (lămâie).

Atunci când este preparata cu carne de porc este indicată în regim de comun, diabet fără complicații (atenție la hidrații de carbon), ars, hiperproteic. Când este preparata cu carne de vită/pui este indicată și la regim hiposodat, desodat (atenție la sare), hepatic, ulcer (nu în perioada de criză), cardiac, renal.

„Sănătatea nu este ceva de la sine înțeles. Ea se creează și se întreține”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.