Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 15 – 21 martie 2016. Musaca de cartofi, reţetă recomandată în perioada de alăptare

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 15 – 21 martie 2016. Musaca de cartofi, reţetă recomandată în perioada de alăptare

musaca1Pacienții internați la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au și în această săptămână posibilitatea să vadă meniul stabilit pentru perioada următoare, 15 – 21 martie.  Totodată este prezentată și o rețetă ce poate fi preparată cu succes și acasă. Săptămâna aceasta musacaua de cartofi cu carne de vită sau pui poate fi o alegere potrivită şi pentru femeile aflate în perioada de alăptare.

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, MEDICI GARDA (M.G.) SI  PERSONAL  MEDICAL(P.M., SALA)

PT.SAPTAMANA  15.03 -21.03.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

15.03.2016

FRANZELA, CEAI

UNT,OU-C

UNT,OU-9a,8,10

 

SUPA CU FULGI DE OU SI PASTE

C-FRIPTURA DE PORC SI PIURE DE CARTOFI

9a,2b,10,8-CHIFT.DIET. DE PUI SI OREZ CU CIUPERCI

M.G.:P.M.-FR. PORC CU OREZ SI MAZARE BOABE

C-CIULAMA DE PUI CU MAZARE BOABE

9a-BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI

MIERCURI

16.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,VIRSLI-C

BR.TOP,CREMV-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA DE LEGUME

C-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS

8,9a,10-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS

M.G.:P.M-FICAT PUI CART. PAI SI LEG. MEXICANE

C-SALATA ORIENTALA CU OU

9a-CIULAMA PUI CU CIUPERCI

JOI

17.03.2016

FRANZELA

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

CACAO CU LAPTE

SUPA DE ROSII CU OREZ

C,8-SNITEL DE PUI SI MANCARE DE VARZA

9a,10,2b-GR. PUI CART. CU ROZMARIN LA CUPTOR

M.G.:P.M.-SNITEL PUI CU PIURE SI MANCARE VAR.

C-MACAROANE CU BRANZA TELEMEA

9a-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

VINERI

18.03.2016

 

FRANZELA,

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZ-9a,4a

UNT,BR.VACI-10

C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI

9a,8-CIORBA DE CARTOFI

C,8,9a,10,4a-TOCANITA CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-TOCANITA DE FICAT CU MAMALIGUTA

C-VARZA A LA CLUJ

9a,2b-MANCARE DE CUS-CUS CU CARTOFI SI PIEPT DE PUI

SAMBATA

19.03.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

 

CIORBA DE PASARE

C-CHIFTELUTE DE PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

8,10,9a-PIEPT PUI CART. NATUR SI CIUPERCI SOTE

M.G.:P.M.-CHIFT. PUI CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

C-VIRSLI,BR.TOPITA,EUGENIA

9a-CREMVR, BR.TOPITA,

EUGENIA

DUMINICA

20.03.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,CARNAT-C

BR.TOP,POLON-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

SUPA CU FIDEA

C-FRIPTURA DE PUI SI CARTOFI AURII

8,9a,4a,10-FRIPTURA DE VITA CU OREZ

M.G.:P.M.-SNITEL PUI CARTOFI AURII.VARZA M.

C,9a-OU,UNT,BR.TOPITA,IAURT

BISCUITI

LUNI

21.03.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

 

CIORBA DE PASTE

C-FRIPTURA PORC FASOLE BATUTA.VARZA MUR.

9a,10,8-FR. PUI CU PIURE SI LEG. MEXICANE

M.G.:P.M-FR.PORC CU FASOLE BATUTA. VARZA M.

C-MUSACA DE CARTOFI

9a,10-CUS-CUS CU LAPTE SI SIROP

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

,, O ALIMENTAŢIE CUMPĂTATĂ ŞI ECHILIBRATĂ CREŞTE SPERANŢA DE VIAŢĂ”

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

 

Musaca de cartofi

Ingrediente:

– cartofi    350 g

– carne tocată porc/pui/vită   100 g

– bulion sau pastă de roșii      5-10 g

– smântână    5 g

– ou        1/4 buc

– ceapă    15 g

– sare, piper, vegeta

– margarină

Mod de preparare:    

Carnea tocată se pune la foc într-un vas cu puțină apă rece și condimente. Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă cu puțină sare și condimente (rozmarin, foi dafin, chimin, boabe de piper) în apă rece. Se lasă la fiert până intră ușor furculița în ei. După ce s-au răcit puțin, se curăță și se taie rondele. Separat se pregătește un vas, care se unge cu margarină și în care se așază, carnea și cartofii în straturi. Se bate oul bine cu furculița se adaugă smântână și bulion, apoi se pune peste compoziția din vas și se dă la cuptor pentru câteva minute.

Atunci când este preparată cu carne de porc este indicat în regim de diabet (fără complicații), comun, hiperproteic, ars. Când este preparată cu carne de vita/pui este indicată și la regim de ulcer, hepatic, renal, hiposodat, cardiac și în perioada de alăptare.

„Mâncăm cum gândim, gândim cum mâncăm”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.