Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 23 – 29 februarie 2016. Preparatul săptămânii: ciorbă de mazăre cu orez

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 23 – 29 februarie 2016. Preparatul săptămânii:  ciorbă de mazăre cu orez

ciorbaPacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia  vor beneficia și în această săptămână de un regim alimentar echilibrat. Mai jos puteți găsi și tabelul cu meniul. De asemenea, veţi găsi mai jos şi o reţetă recomandată pentru pacienţi: ciorbă de mazăre cu orez.

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI  PT.SAPTAMANA  23.02 -29.02.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

23.02.2016

FRANZELA, CEAI

UNT,OU-C

UNT,OU-9a,8

UNT,OU-10

SUPA CU FIDEA

C-FRIPTURA  DE PORC SI PIURE DE CARTOFI

9a,2b,10,8-FRIPTURA  PUI SI GARNITURA DE OREZ

M.G.:P.M.-FR.PORC SI OREZ CU MAZARE BOABE

C-BUDINCA DE OREZ CU MAR

9a,10-MANCARE DE CUS-CUS SI CARTOFI CU PIEPT PUI

MIERCURI

24.02.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,CARNATC

BR.TOP,CREMV-9a ,8

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA TARANEASCA

C,8-SNITEL DE PUI SI MANCARE DE VARZA

9a,10-PIEPT DE PUI LA CUPTOR SI CUS-CUS

M.G.:P.M-SNITEL PUI, PIURE SI  MANCARE  VARZA

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,2b- BUDINCA DE PASTE CU BRANZA DE VACI

JOI

25.02.2016

FRANZELA

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

CACAO CU LAPTE

SUPA CU FULGI DE OU SI CARTOFI

C,8-OSTROPEL DE PUI SI MAMALIGUTA

9a,10,2b-CIULAMA DE PUI SI MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-FICAT PUI CARTOFI PAI, CIUPERCI SOTE

C-CARTOFI TARANESTI

9a-PILAF DE OREZ CU PIEPT DE PUI

VINERI

26.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,SALAM-C

BR.TOP,PARIZER-9a,4a

UNT,BR.VACI-10

CIORBA DE PASARE

C,8-GRATAR  DE PUI SI CUS-CUS

9a,10,4a-CHIFTELUTE DE PUI SI PIURE DE CARTOFI

M.G.:P.M.-GR.PUI SI CUS-CUS CU LEG. MEXICANE

C-MANCARE DE MAZARE SI CARNE DE PORC

9a,2b-PAPRICAS DE PUI CU GALUSTE

SAMBATA

27.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,4a

UNT,MIERE-10

C-SUPA DE LEGUME CU USTUROI

8,10,9a-CIORBA DE CARTOFI

C,8,10,9a-FRIPTURA DE PUI SI OREZ

M.G.:P.M.-FICAT DE PUI CU PIURE. VARZA MURATA

C-CONS.TON SOS,BR.TOPITA

NAPOLITANE

9a-POLONEZ,BR.TOPITA,

NAPOLITANE

DUMINICA

28.02.2016

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,OU-C

BR.TOP,OU-9a,2b

UNT,OU-10

CIORBA A LA GREC

C-CHIFTELUTE DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE

8,9a,4a,10-FR. VITA CART. NATUR SI LEG.MEXICANE

M.G.:P.M.-CHIFT.PORC CU SOS DE ROSII,CART.NAT.

C-PATEU,UNT,IAURT

9a-CREMVRUSTI,UNT,IAURT

LUNI

29.02.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,VIRSLI-C

UNT,POLONEZ-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA DE MAZARE CU OREZ

C,8-SNITEL DE PUI SI FASOLE VERDE

9a,10-FRIPTURA DE PUI SI CUS-CUS

M.G.:P.M.-SNITEL DE PUI SI PIURE CU FASOLE V.

C-MUSACA DE CARTOFI

9a,10- PASTE CU PIEPT DE PUI SI LEGUME

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.       INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

 

Ciorbă de mazăre cu orez

Ingrediente:

– oase ciorba (carne)   10-20 g

– morcovi   50 g

– pătrunjel    5 g

– păstârnac  5 g

– ţelină         5 g

– ceapă        5 g

– ardei          3 g

– ulei            3 ml

– mazăre boabe (din conservă)    15-20 g

– orez           5 g

– ou              1/4 buc

– smântână    5g

– lapte            5-10 ml

– sare, vegeta (cu puţină sare)

– verdeaţă (mărar, patrunjel …)

– oţet (lămâie)

 Mod de preparare:

Carnea (oasele) se pune la fiert în apă rece cu puţină sare, se înlătură spuma, apoi se adaugă zarzavatul curăţat, spălat şi tăiat cuburi. Separat se căleşte în ulei puţin morcov, pentru a da ciorbei un aspect plăcut. Când zarzavatul este fiert, se adaugă orezul care a fost fiert separat şi clătit cu apă rece şi mazărea boabe (din conservă). După 2-3 clocote, se opreşte focul. Separat se bate oul (gălbenuşul) cu smântâna şi laptele, se diluează treptat cu câte un pic de zeamă, apoi se adaugă peste ciorbă. Se drege după gust cu sare, vegeta, verdeaţă şi oţet (lămâie).

Această ciorbă este indicată în regim de comun, hiposodat, desodat (atenţie la sare), ulcer (în perioada de criză fără mazăre), hepatic, diabet (atenţie la hidratii de carbon), hiperproteic, ars.

„SĂNĂTATEA ÎNCEPE DIN FARFURIE”

Rețeta a fost prezentată și în cartea „Rețeute dietetice” realizatpă  cu sprijinul și sub egida Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filialal Alba.