Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 16 – 22 februarie 2016. Gulaș vienez de pulpe de pui, reţetă recomandată pentru pacienţii cu afecţiuni renale!

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 16 – 22 februarie 2016. Gulaș vienez de pulpe de pui, reţetă recomandată pentru pacienţii cu afecţiuni renale!

gulasPacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia de un regim întocmit în funcție de afecțiunile de care suferă. Puteţi consulta mai jos tabelul cu meniul pentru următoarea săptămână. De asemenea, veţi găsi mai jos şi o reţetă recomandată pentru pacienţi: gulaş vienez de pulpe de pui.

 

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI – PT.SAPTAMANA  16.02 -22.02.2016

ZILELE

SAPTAM

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

16.02.2016

FRANZELA, CEAI

BR.TOP,CARNAT-C

BR.TOP,POLON-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

SUPA DE ROSII CU FULGI DE OU SI  PASTE

C-FRIPTURA  DE PUI SI OREZ

9a,2b,10,8-CHITELUTE  DIETET. PUI SI CART. NATUR

 M.G.:P.M.-FICAT PUI CU PIURE SI LEG. MEXICANE

C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI

9a,10-MACAROANE CU BRANZA DE VACI

MIERCURI

17.02.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,OU-C

UNT,OU.-9a ,4a,8

UNT,OU-10

CIORBA DE CARTOFI

C-CHIFT. DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

9a,10,8-FR. PUI CU OREZ  SI CIUPERCI SOTE

 M.G.:P.M-CHIFT.PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F.

C-SOTE DE MAZARE BOABE SI CARNAT

 9a,2b- TOCANITA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI

JOI

18.02.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,VIRSLI-C

BR.TOP,CREMVR-9a,8

UNT,MIERE-10

CIORBA  DE LEGUME CU OREZ

C-FRIPTURA DE PORC SI CARTOFI AURII

8,9a,10,2b-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS

 M.G.:P.M.-FR.PORC SI CARTOFI AURII.SALATA SF.

C-VARZA A LA CLUJ

9a-FIDEA CU LAPTE.

BISCUITI

VINERI

19.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,4a

UNT,GEM-10

SUPA CU FIDEA

C-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS

8,9a,10,4a-PIEPT PUI SI CARTOFI CU ROZMARIN

M.G.:P.M.-SNITEL PUI SI CUS-CUS.VARZA MURATA

C-MANCARE DE FASOLE VERDE, CARTOFI SI SALAM

 9a,2b-PILAF DE OREZ CU PIEPT PUI SI CIUPERCI

SAMBATA

20.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPI,SALAM-C

BR.TOP,PARIZ-9a,4a

UNT, BR.VACI-10

C-CIORBA DE FASOLE USCATA

8,10,9a-CIORBA DE PASARE

C,8,10,9a-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA

M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA

C,9a-OU,UNT,IAURT

EUGENIA,MAR

DUMINICA

21.02.2016

FRANZELA, CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,2b

UNT,MIERE-10

CIORBA DE CARTOFI CU BULION

C-SARMALUTE CU SMANTANA

8,9a,4a,10-GR. PUI SI OREZ CU CIUPERCI

 M.G.:P.M.-GR. PUI CU  PIURE SI CIUPERCI SOTE.

C-VIRSLI,BR.TOPITA,

BISCUITI CU CREMA

9a-CREMVRUSTI,BR.TOPITA,

BISCUITI CU CREMA

LUNI

22.02.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,POLONEZ-C

BR.TOP,POLONEZ-9a,8

UNT,CASCAVAL-10

CIORBA ARDELENEASCA

C,8-CIULAMA PUI SI MAZARE BOABE

9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI

 M.G.:P.M.-ESCALOP PUI SOS DE ROSII SI PIURE

C-SALATA ORIENTALA CU OU

 9a,10- GRIS CU LAPTE SI SIROP

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.    INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA

,,O ALIMENTAŢIE CUMPĂTATĂ ŞI ECHILIBRATĂ CREŞTE SPERANŢA DE VIAŢĂ

Legenda:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

P.M.- personal medical

M.G.-medic garda

Reţeta recomandată pentru săptămâna 16-22 februarie 2016                                                                         

Gulaș vienez de pulpe pui

Ingrediente:

– carne pui  130-160 g

– ulei  10 ml

– ceapa   15-20 g

– ardei     5-10 g

– morcovi    10-15 g

– cartofi       100-150 g

– făină albă    5 g

– chimin

– sare, piper, vegeta

– boia (opțional)

Mod de preparare:

Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se pune peste apa clocotită. Se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat se pune uleiul la foc, iar când acesta este încins, se adaugă  carnea. După ce carnea se înăbușe, se adaugă boiaua, legumele (ceapa, ardei, morcov) curățate, spălate și tăiate cubulețe, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă caldă. Separat se pregătește chelmul (făina se dizolvă cu apă). Când carnea este aproape fiartă, se adaugă cartofii tăiați cuburi, apoi, după ce s-au fiert cartofii (fără să se sfărâme), se pune chelmul și după câteva clocote se oprește focul. Se potrivește de sare (după indicații), piper, vegeta și chimin după gust.

 Aceasta este indicat în regim de diabet (atenție la hidrați de carbon), comun, hepatic II, desodat, ulcer (dar fără ceapa), ars, hiperproteic, renal.