Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia de un regim întocmit în funcție de afecțiunile de care suferă. Puteţi consulta mai jos tabelul cu meniul pentru următoarea săptămână. De asemenea, veţi găsi mai jos şi o reţetă recomandată pentru pacienţi: gulaş vienez de pulpe de pui.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI – PT.SAPTAMANA 16.02 -22.02.2016
ZILELE
SAPTAM |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
16.02.2016 |
FRANZELA, CEAI
BR.TOP,CARNAT-C BR.TOP,POLON-9a,8 UNT,CASCAVAL-10 |
SUPA DE ROSII CU FULGI DE OU SI PASTE
C-FRIPTURA DE PUI SI OREZ 9a,2b,10,8-CHITELUTE DIETET. PUI SI CART. NATUR M.G.:P.M.-FICAT PUI CU PIURE SI LEG. MEXICANE |
C-MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI
9a,10-MACAROANE CU BRANZA DE VACI |
MIERCURI
17.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,OU-C UNT,OU.-9a ,4a,8 UNT,OU-10 |
CIORBA DE CARTOFI
C-CHIFT. DE PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F. 9a,10,8-FR. PUI CU OREZ SI CIUPERCI SOTE M.G.:P.M-CHIFT.PORC CU SOS DE ROSII SI PASTE F. |
C-SOTE DE MAZARE BOABE SI CARNAT
9a,2b- TOCANITA DE CARTOFI CU PIEPT DE PUI |
JOI
18.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMVR-9a,8 UNT,MIERE-10 |
CIORBA DE LEGUME CU OREZ
C-FRIPTURA DE PORC SI CARTOFI AURII 8,9a,10,2b-FRIPTURA DE VITA SI CUS-CUS M.G.:P.M.-FR.PORC SI CARTOFI AURII.SALATA SF. |
C-VARZA A LA CLUJ
9a-FIDEA CU LAPTE. BISCUITI |
VINERI
19.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,4a UNT,GEM-10 |
SUPA CU FIDEA
C-SNITEL DE PUI SI CUS-CUS 8,9a,10,4a-PIEPT PUI SI CARTOFI CU ROZMARIN M.G.:P.M.-SNITEL PUI SI CUS-CUS.VARZA MURATA |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE, CARTOFI SI SALAM
9a,2b-PILAF DE OREZ CU PIEPT PUI SI CIUPERCI |
SAMBATA
20.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPI,SALAM-C BR.TOP,PARIZ-9a,4a UNT, BR.VACI-10 |
C-CIORBA DE FASOLE USCATA
8,10,9a-CIORBA DE PASARE C,8,10,9a-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA M.G.:P.M.-TOCANITA DE PUI SI MAMALIGUTA |
C,9a-OU,UNT,IAURT
EUGENIA,MAR |
DUMINICA
21.02.2016 |
FRANZELA, CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,2b UNT,MIERE-10 |
CIORBA DE CARTOFI CU BULION
C-SARMALUTE CU SMANTANA 8,9a,4a,10-GR. PUI SI OREZ CU CIUPERCI M.G.:P.M.-GR. PUI CU PIURE SI CIUPERCI SOTE. |
C-VIRSLI,BR.TOPITA,
BISCUITI CU CREMA 9a-CREMVRUSTI,BR.TOPITA, BISCUITI CU CREMA |
LUNI
22.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,POLONEZ-C BR.TOP,POLONEZ-9a,8 UNT,CASCAVAL-10 |
CIORBA ARDELENEASCA
C,8-CIULAMA PUI SI MAZARE BOABE 9a,10-GULAS VIENEZ DE PUI SI CARTOFI M.G.:P.M.-ESCALOP PUI SOS DE ROSII SI PIURE |
C-SALATA ORIENTALA CU OU
9a,10- GRIS CU LAPTE SI SIROP |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. principal dietetician VESA NICOLETA
,,O ALIMENTAŢIE CUMPĂTATĂ ŞI ECHILIBRATĂ CREŞTE SPERANŢA DE VIAŢĂ”
Legenda:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
P.M.- personal medical
M.G.-medic garda
Reţeta recomandată pentru săptămâna 16-22 februarie 2016
Gulaș vienez de pulpe pui
Ingrediente:
– carne pui 130-160 g
– ulei 10 ml
– ceapa 15-20 g
– ardei 5-10 g
– morcovi 10-15 g
– cartofi 100-150 g
– făină albă 5 g
– chimin
– sare, piper, vegeta
– boia (opțional)
Mod de preparare:
Carnea se spală bine, se ține în apă rece, apoi se pune peste apa clocotită. Se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat se pune uleiul la foc, iar când acesta este încins, se adaugă carnea. După ce carnea se înăbușe, se adaugă boiaua, legumele (ceapa, ardei, morcov) curățate, spălate și tăiate cubulețe, se mai lasă câteva clocote și se pune puțină apă caldă. Separat se pregătește chelmul (făina se dizolvă cu apă). Când carnea este aproape fiartă, se adaugă cartofii tăiați cuburi, apoi, după ce s-au fiert cartofii (fără să se sfărâme), se pune chelmul și după câteva clocote se oprește focul. Se potrivește de sare (după indicații), piper, vegeta și chimin după gust.
Aceasta este indicat în regim de diabet (atenție la hidrați de carbon), comun, hepatic II, desodat, ulcer (dar fără ceapa), ars, hiperproteic, renal.