Pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia de un regim alimentar echilibrat, întocmit în funcție de afecțiunile de care suferă. Pentru fiecare boală se va ține cont de recomandarea medicilor. Asistentul principal dietetician al spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Vesa, prezintă de asemenea, rețeta pentru această săptămână: ostropel de porc. Este un meniu recomandat pentru regimul de diabet (fără complicații), în alimentația hiperproteică, în regimul comun și în regimul pentru pacienții cu arsuri.
TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI, PT.SAPTAMANA 09.02 – 15.02.2016
ZILELE
SAPTAMANII |
MIC
DEJUN |
PRANZ | CINA |
MARTI
09.02.2016
|
FRANZELA, CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a+10
|
CIORBA DE PUI CU PASTE SI LAMAIE
C+8-SNITEL DE PUI SI CARTOFI AURII 9a,10,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI M.G:P.-SNITEL DE PUI CU CARTOFI AURII.SALATA VARZA |
C- MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI
9a,10,2b-BUDINCA DE OREZ CU MAR |
MIERCURI
10.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOP,VIRSLI-C BR.TOP,CREMV-9a, 8 |
SUPA DE ROSII CU PASTE
C+8- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA OREZ 9a,10,2b-RULADA DE PUI CU PIREU DE CARTOFI M.G.:P.M.-FICAT DE PUI ,CARTOFI PRAJITI.SALATA SFECLA |
C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL
9a,10,2b- MACAROANE CU BR.VACI |
JOI
11.02.2016 |
FRANZELA,CACAO
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10 |
CIORBA TARANEASCA
C-OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA 9a,10,2b,8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA M.G.:P.M- OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA |
C- MACAROANE CU BR.TELEMEA
9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR |
VINERI
12.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,OU-C BR.TOPITA,OU-9a,8 UNT,OU-10 |
CIORBA A LA GREC
C-CHIFTELUTE DE PORC CU IAHNIE DE FASOLE USCATA 9a,10,2b- GRATAR DE PUI SI OREZ SI LEGUME MEXICANE M.G.:P.M- GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE |
C-CARTOFI TARANESTI.SALATA DE VARZA
9a,10- PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI |
SAMBATA
13.02.2016
|
FRANZELA,CEAI
UNT,GEM-C UNT,GEM-9a,10
|
SUPA DE PUI CU FIDEA
C+8-FRIPTURA DE PULPE SI GARNITURA DE CUS-CUS 9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU DE CARTOFI M.G.:P.M.- FRIPTURA DE PULPE ,CUS-CUS.SALATA SFECLA |
C-BR.TOPITA,CONS. PESTE,BISCUITI
9a+2b-BR.TOPITA,POLONEZ,BISCUITI
|
DUMINICA
14.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
BR.TOPITA,SALAM-C BR.TOPITA,PARIZER-9a,8 |
CIORBA DE PASARE
C-FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA 9a,2b,8- TOCANITA DE VITA CU GARNITURA DE PASTE M.G.:P.M.-FRIPTURA DE PORC CU LEGUME LA CUPTOR. SALATA |
C+9a+2b-UNT,IAURT,OU,NAPOLITANE,MAR |
LUNI
15.02.2016 |
FRANZELA,CEAI
UNT,MIERE-C UNT,MIERE-9a,10 |
CIORBA DE LEGUME
C+8 –GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI 9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE SI GARNITURA DE CUS-CUS M.G.:PM-CASCAVAL PANE CU CARTOFI PRAJITI.SALATA |
C-PASTE CU CARNE SI LEGUME
9a,2b-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT |
NOTA: ACEST MENIU POATE SUFERI MODIFICARI. INT: As. MIHACEA SIMONA
,,O ALIMENTAȚIE CUMPĂTATĂ ȘI ECHILIBRATĂ CREȘTE SPERANȚA DE VIAȚĂ”
Legendă:
C- regim comun
1a- regim hidric
2a- regim pentru stomac operat
4a- regim hepatic
5a- regim renal
9a- regim hiposodat
2b- regim ulcer
3b- regim colită
8- regim recomandat pentru diabet
10- regim desodat
Ostropel de porc- rețeta pentru o porție
Ingrediente:
pulpă porc – 100 g
ulei – 10 g
usturoi – 5 g
bulion (pastă de roşii) – 20-30 g
făină albă – 10-15 g
boia – 1-2 g
sare, piper, vegeta (cu continut scazut de sare).
Mod de preparare
Carnea se spală bine se ține în apă rece, apoi se pune peste apa clocotită se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat se pune uleiul la foc se adaugă usturoiul care afost curățat, spălat și pisat și în același timp se adaugă puțină apă.
După ce usturoiul s-a călit puțin se adaugă carnea. După ce carnea este fiartă se adaugă bulionul (pasta de roșii) se mai lasă câteva clocote. Separat se pregătește chelmul (faina se dizolvă cu apă) și se pune peste carne, apoi se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, vegeta după gust.
Preparatul se servește cald!
Rețeta este indicată în regimul de diabet (fără complicații), în alimentația hiperproteică, în regimul comun și regimul pentru pacienții cu arsuri.
„SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM!”