Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 9 – 15 februarie 2016. Ostropel de porc –rețetă recomandată pentru pacienții diabetici!

Meniul pacienților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia în perioada 9 – 15 februarie 2016. Ostropel de porc –rețetă recomandată pentru pacienții diabetici!

Postropelacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia vor beneficia de un regim alimentar echilibrat, întocmit în funcție de afecțiunile de care suferă. Pentru fiecare boală se va ține cont de recomandarea medicilor. Asistentul principal dietetician al spitalului din  Alba Iulia, Nicoleta Vesa, prezintă de asemenea, rețeta pentru această săptămână: ostropel de porc. Este un meniu recomandat pentru regimul de diabet (fără complicații), în alimentația hiperproteică, în regimul comun și în regimul pentru pacienții cu arsuri.

TABEL CU MENIUL PT. BOLNAVI,  PT.SAPTAMANA   09.02 –  15.02.2016

ZILELE

SAPTAMANII

MIC

DEJUN

PRANZ CINA
MARTI

09.02.2016

 

FRANZELA, CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a+10

 

CIORBA  DE PUI CU PASTE SI LAMAIE

C+8-SNITEL DE PUI SI CARTOFI AURII

9a,10,2b-CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

M.G:P.-SNITEL DE PUI CU CARTOFI AURII.SALATA  VARZA

C- MANCARE DE CUS-CUS CU PIEPT DE PUI

9a,10,2b-BUDINCA DE OREZ CU MAR

MIERCURI

10.02.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOP,VIRSLI-C

BR.TOP,CREMV-9a, 8

SUPA DE ROSII CU PASTE

C+8- FRIPTURA DE PULPE CU GARNITURA OREZ

9a,10,2b-RULADA DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

M.G.:P.M.-FICAT DE PUI ,CARTOFI PRAJITI.SALATA SFECLA

C-MANCARE DE FASOLE VERDE CU MEZEL

9a,10,2b- MACAROANE CU BR.VACI

JOI

11.02.2016

FRANZELA,CACAO

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

CIORBA TARANEASCA

C-OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA

9a,10,2b,8- TOCHITURA DE PUI CU MAMALIGUTA

M.G.:P.M- OSTROPEL DE PORC CU MAMALIGUTA

C- MACAROANE CU BR.TELEMEA

9a,2b-CARTOFI CU BRANZA LA CUPTOR

VINERI

12.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,OU-C

BR.TOPITA,OU-9a,8

UNT,OU-10

CIORBA  A LA GREC

C-CHIFTELUTE DE PORC CU IAHNIE DE FASOLE USCATA

9a,10,2b- GRATAR DE PUI SI OREZ SI LEGUME MEXICANE

M.G.:P.M- GRATAR DE PUI CU OREZ SI LEGUME MEXICANE

C-CARTOFI TARANESTI.SALATA DE VARZA

9a,10- PAPRICAS DE PUI CU GALUSTI

SAMBATA

13.02.2016

 

FRANZELA,CEAI

UNT,GEM-C

UNT,GEM-9a,10

 

SUPA DE PUI CU FIDEA

C+8-FRIPTURA DE PULPE SI GARNITURA DE CUS-CUS

9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE CU PIREU DE CARTOFI

M.G.:P.M.- FRIPTURA DE PULPE ,CUS-CUS.SALATA SFECLA

C-BR.TOPITA,CONS. PESTE,BISCUITI

9a+2b-BR.TOPITA,POLONEZ,BISCUITI

 

DUMINICA

14.02.2016

FRANZELA,CEAI

BR.TOPITA,SALAM-C

BR.TOPITA,PARIZER-9a,8

CIORBA  DE PASARE

C-FRIPTURA DE PORC CU MANCARE DE VARZA

9a,2b,8- TOCANITA DE VITA CU GARNITURA DE PASTE

M.G.:P.M.-FRIPTURA DE PORC CU LEGUME LA CUPTOR.

SALATA

C+9a+2b-UNT,IAURT,OU,NAPOLITANE,MAR
LUNI

15.02.2016

FRANZELA,CEAI

UNT,MIERE-C

UNT,MIERE-9a,10

CIORBA  DE LEGUME

C+8 –GRATAR DE PUI CU PIREU DE CARTOFI

9a,10,2b-FRIPTURA DE PULPE  SI GARNITURA DE CUS-CUS

M.G.:PM-CASCAVAL PANE CU CARTOFI PRAJITI.SALATA

C-PASTE CU CARNE SI LEGUME

9a,2b-BUDINCA DE GRIS CU RAHAT

NOTA:  ACEST  MENIU  POATE  SUFERI   MODIFICARI.  INT:  As.  MIHACEA  SIMONA

,,O ALIMENTAȚIE CUMPĂTATĂ ȘI ECHILIBRATĂ CREȘTE SPERANȚA DE VIAȚĂ”

Legendă:

C- regim comun

1a- regim hidric

2a- regim pentru stomac operat

4a- regim hepatic

5a- regim renal

9a- regim hiposodat

2b- regim ulcer

3b- regim colită

8- regim recomandat pentru diabet

10- regim desodat

Ostropel de porc- rețeta pentru o porție

Ingrediente:

pulpă porc  – 100 g

ulei – 10 g

usturoi – 5 g

bulion (pastă de roşii)  – 20-30 g

făină albă   – 10-15 g

boia  –  1-2 g

sare, piper, vegeta (cu continut scazut de sare).

Mod de preparare

Carnea se spală bine se ține în apă rece, apoi se pune peste apa clocotită se aruncă imediat apa de pe carne și se clătește cu apă rece. Separat se pune uleiul la foc se adaugă usturoiul care afost curățat, spălat și pisat și în același timp se adaugă puțină apă.

După ce usturoiul s-a călit puțin se adaugă carnea. După ce carnea este fiartă se adaugă bulionul (pasta de roșii) se mai lasă câteva clocote. Separat se pregătește chelmul (faina se dizolvă cu apă) și se pune peste carne, apoi se mai lasă câteva clocote și se oprește focul. Se potrivește de sare, piper, vegeta după gust.

Preparatul se servește cald!

Rețeta este indicată în regimul de diabet (fără complicații), în alimentația hiperproteică, în regimul comun și regimul pentru pacienții cu arsuri.

„SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM!”