Direcția de Sănătate Publică Alba în parteneriat cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, (OAMGMAMR), filiala Alba și Centrul de Resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia organizează mâine un curs de instruire profesională a asistenților din secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Cu această ocazie va fi anunțată și continuarea programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin.
Cancerul de col uterin reprezintă unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile active, cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. România se situează în primele locuri printre țările europene în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această maladie. Ministerul Sănătății derulează din anul 2010 un program de depistare precoce a acestui tip de cancer care dacă este diagnosticat în stadiu incipient poate fi tratat.
Coordonatorul programelor de sănătate din cadrul DSP Alba, medicul Olimpia Candrea, a declarat că s-a realizat deja o informare a asistenților medicali comunitari din întreg județul, care vor explica femeilor din comunitatea lor importanța testării periodice și importanța vaccinării împotriva virusului HPV, care este incriminat în majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.
„Am participat la întâlnirea cu asistenții medicali comunitari unde am anunțat continuarea Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Există formulare suficiente și este asigurată finanțarea acestui program. Femeile din județul Alba au fost receptive în anii trecuți și au solicitat testarea sperăm să avem sprijinul medicilor de familie și anul acesta”, a explicat coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin din județul Alba, medicul Simona Căbulea.
Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecțiune. Pentru a beneficia de acest program femeile trebuie să se adreseze medicilor de familie, care trebuie să solicite formularele de la medicul lor de familie.
Formularul pentru acest program are trei părţi: primul trebuie completat de medicul de familie. Cu formularul, femeile trebuie să se adreseze centrelor de recoltare. Lamelele de testare sunt mai apoi analizate în Laboratorul de anatomie patologică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, unde se determină eventualele probleme medicale.
Reprezentantul DSP Alba, Olimpia Candrea, a anunțat că luna februarie 2016 este „Luna Națională de Prevenire a Cancerului” și cu această ocazie va fi organizat la Centrul de Resurse Academia Doamnelor simpozionul „Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului pentru profesioniștii din sănătate”.